Περιβάλλον

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Στήριξη της Βορ. Εύβοιας με δωρεά 15 εκατ. ευρώ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Στήριξη της Βορ. Εύβοιας με δωρεά 15 εκατ. ευρώ

Στόχος η ανακούφιση των συνεπειών και τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν πληγεί

 

Το καλοκαίρι του 2021 η Βόρεια Εύβοια ήρθε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει γνωρίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 508.000 στρέμματα καμένης γης άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές. Κατεστραμμένα σπίτια, σχολεία, δρόμοι, εργοστάσια και, φυσικά, μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου και της πανίδας.

Οι συνέπειες από τις πυρκαγιές είναι πολλές και επηρεάζουν ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες, δεδομένου ότι η οικονομική τους δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με τη γη. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον Αύγουστο του 2021, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε δωρεά ύψους €15 εκατομμυρίων, με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών και τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

Στη συνέχεια, και μετά την ανακοίνωση, ομάδα από το ΙΣΝ πραγματοποίησε συναντήσεις με κατοίκους και τοπικούς φορείς προκειμένου να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, να καταγράψουμε τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην οικονομία του οικοσυστήματος την περιοχής και να μελετήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στην αναγέννηση του τόπου και των κατοίκων του.

Μέχρι σήμερα και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει με δωρεές μας στην υποστήριξη τριών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, και συγκεκριμένα:

Στήριξη του οργανισμού Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, για την ενίσχυση τεσσάρων πληγεισών ομάδων την περιοχής:

Μελισσοκόμοι
Εκπαίδευση για την ανάκτηση των απολεσθέντων σμηνών μελισσών
Δημιουργία πιλοτικού, μελισσοκομικού πάρκου στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker
Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού.
Ρητινο-παραγωγοί / Δασεργάτες
Αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφάλειας.
Κτηνοτρόφοι
Εκπαίδευση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την αναπαραγωγή και τη διατροφή.
Τοπικές κοινότητες
Υποστήριξη οικιακής παραγωγής τροφίμων.
Υποστήριξη της Αction Aid Hellas για τη δημιουργία ενός Ανοιχτού Κέντρου Κοινότητας, στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας, η οποία θα προσφέρει:

Παροχή ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε κατοίκους της περιοχής, στο Κέντρο αλλά και μέσω μίας κινητής μονάδας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοικοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ
Eκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια σε συνεργασία με τη Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, για την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και οικονομικής διαφοροποίησης
Προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων για ανέργους
Προγράμματα εκπαίδευσης και διοργάνωση δραστηριοτήτων για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, όπως προγράμματα STEM σε συνεργασία με τη Science Communication (SciCo).
Ενίσχυση του Σωματείου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων:

Eκπαίδευση εθελοντών για διάσωση σε ορμητικά νερά και πλημμυρικές καταστάσεις
Προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για τους εθελοντές για διάσωση σε ορμητικά νερά και πλημμυρικές καταστάσεις.
Όλοι εμείς, στο ΙΣΝ, θα είμαστε εκεί, δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, προσπαθώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να υποστηρίξουμε τη δύσκολη καθημερινότητά τους και να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε, σε συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινότητες, να αναγεννήσουμε την περιοχή όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης