Διεθνή

Lagarde: Εντυπωσιακός ο υψηλός πληθωρισμός, λόγω του ενεργειακού σοκ - Γιατί η ΕΚΤ δεν ακολουθεί τα χνάρια της BoE

Lagarde: Εντυπωσιακός ο υψηλός πληθωρισμός, λόγω του ενεργειακού σοκ - Γιατί η ΕΚΤ δεν ακολουθεί τα χνάρια της BoE
Η Lagarde εξήγησε ότι η ΕΚΤ δεν ακολουθεί τα χνάρια της BoE, επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παραδοσιακά υψηλότερες απο ότι στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, παραδέχθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, η οποία χαρακτήρισε αβέβαιο το outlook.
 
 
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία ώστε να ελέγξουμε την αστάθεια των τιμών καταναλωτή», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, την ώρα που ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σημείωσε νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο, στο 5,1%.
Η Lagarde έκανε λόγο για ενεργειακό σοκ.
«Οι περισσότεροι εντυπωσιαστήκαμε από τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2021.
Ήταν εξαιτίας του ενεργειακού σοκ
», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Οι εκτιμήσεις από τους αναλυτές είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά η τελική απόφαση για την πολιτική ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Δεν απέρριψα ποτέ τις ανησυχίες του ΔΣ της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.
Ο στόχος του 2% είναι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μην το ξεχνάμε
», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα.

Γιατί η ΕΚΤ δεν ακολουθεί τα χνάρια της BoE

Σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή αύξηση επιτοκίων στο 0,5% από την Τράπεζα της Αγγλίας, η Lagarde εξήγησε ότι η ΕΚΤ δεν προχωρά σε αντίστοιχές κινήσεις επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παραδοσιακά υψηλότερες απο ότι στην Ευρωζώνη, ενώ και ο μισθολογικές διαφορές επηρεάζουν επίσης τη νομισματική πολιτική.
Η Ευρωζώνη δεν εχει δει ακόμη αυξήσεις στους μισθούς, όπως έχει δει το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ετεροχρονισμένες πληθωριστικές πιέσεις, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης