Ενέργεια

Καλπάζει η έλλειψη τσιπ - «Τρομάζουν» οι επενδύσεις των μεγάλων

Καλπάζει η έλλειψη τσιπ - «Τρομάζουν» οι επενδύσεις των μεγάλων
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, η TSMC, έχει δεσμευτεί να επενδύσει 100 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια για να αυξήσει την παραγωγή των υπερσύγχρονων wafers από σιλικόνη

Οι εταιρείες ημιαγωγών σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης τους, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση καθώς η παγκόσμια έλλειψη τσιπ καλπάζει για τα καλά.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, η TSMC, έχει δεσμευτεί να επενδύσει 100 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια για να αυξήσει την παραγωγή των υπερσύγχρονων wafers από σιλικόνη, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων τσιπ, αναμεταδίδει το CNBC.

Oι δράσεις και οι ανταγωνιστές

Τον Ιανουάριο η TSMC εξήγγειλε ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες θα αυξηθούν έως και 47% το 2022, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να δαπανήσει μεταξύ 40 και 44 δισ. δολάρια φέτος, από 30 δισ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία τσιπ, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 600 δισ. δολαρίων, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο 12 δισ. δολαρίων στο Φοίνιξ της Αριζόνα και ένα άλλο στην Ιαπωνία για να αυξήσει τους όγκους της παραγωγής της, ενώ πολλά άλλα εργοστάσια τσιπ, τα οποία είναι γνωστά ως fabs, βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Αλλά η TSMC δεν είναι ο μόνος κατασκευαστής τσιπ που επενδύει δισεκατομμύρια σε εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας, τα οποία χρειάζονται τρία έως τέσσερα χρόνια για να μπουν σε λειτουργία.

Η ανταγωνιστική Intel ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 20 δισ. δολάρια σε δύο νέα εργοστάσια τσιπ στην Αριζόνα. Η Intel έχει παρουσία στην Αριζόνα για περισσότερα από 40 χρόνια και η πολιτεία φιλοξενεί ένα καλά εδραιωμένο οικοσύστημα ημιαγωγών. Άλλες μεγάλες εταιρείες τσιπ με παρουσία στην Αριζόνα είναι οι On Semiconductor, NXP και Microτσιπ.

Η Samsung, η μεγαλύτερη εταιρεία της Νότιας Κορέας, δεν έχει δώσει ακόμη guidance για το 2022, αλλά τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία αποκάλυψε ότι δαπάνησε το 90% των ετήσιων κεφαλαιουχικών δαπανών της για το 2021, ύψους 40,1 δισ. δολαρίων στον κλάδο των τσιπ.

Η έλλειψη chip συνεχίζεται

Παρά τα τεράστια ποσά που επενδύονται, η βιομηχανία ημιαγωγών εξακολουθεί να αγωνίζεται να παράγει αρκετά τσιπ.

«Απλώς δεν μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά τσιπ για να εκπληρώσουμε τη λαιμαργία της κοινωνίας για οτιδήποτε τροφοδοτείται από ημιαγωγούς», είπε ο O'Donnell. Κάποιοι υποθέτουν ότι θα υπάρξει «υπερβολές από μάρκες» όταν όλα τα νέα fabs παράγουν περισσότερες μάρκες, αλλά ο O'Donnell διαφωνεί. «Η ανθρώπινη φυλή είναι εθισμένη στην τεχνολογία», είπε. «Η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, όχι να μειώνεται. Στην πραγματικότητα, είμαι δύσπιστος ότι όλη αυτή η επένδυση είναι πραγματικά αρκετή».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης