Ενέργεια

Στο Αζέρικο αέριο ποντάρει η ΕΕ – Eπιδιώκει ενίσχυση των εξαγωγών του TAP

Στο Αζέρικο αέριο ποντάρει η ΕΕ – Eπιδιώκει ενίσχυση των εξαγωγών του TAP

 Συνομιλίες Σίμσον στο Αζερμπαϊτζάν για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου του TAP στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από περίπου 8 bcm τώρα

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Παρασκευή, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και αυστηρές παραδόσεις από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή καυσίμων της, η οποία έχει διαφωνήσει με τη Δύση για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η ικανότητα του Αζερμπαϊτζάν να παράγει και να εξάγει περισσότερα καύσιμα είναι περιορισμένη.
Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάρντι Σίμσον ταξίδεψε στο πλούσιο σε ενέργεια Αζερμπαϊτζάν εν μέσω των προσπαθειών της Ευρώπης να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από διάφορες πηγές εκτός της Ρωσίας και να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.
Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Tι θέλει η ΕΕ

Η Σίμσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, ότι η ΕΕ ελπίζει ότι ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν.
Επεσήμανε ότι η ΕΕ ελπίζει ότι ο TAP θα αυξήσει την εξαγωγική του ικανότητα στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από περίπου 8 bcm τώρα.
Ο TAP μετέφερε περισσότερα από 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη πέρυσι, εκ των οποίων τα 6,8 bcm συνολικά είχαν μεταφερθεί στην Ιταλία. Είναι το τελευταίο σκέλος ενός έργου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα εξήγαγε 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο πέρυσι, εκ των οποίων 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία. Το υπόλοιπο στάλθηκε σε Ιταλία, Γεωργία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης