Ενέργεια

Ποια μέτρα έλαβαν οι χώρες της Ευρώπης για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος

Ποια μέτρα έλαβαν οι χώρες της Ευρώπης για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος
Τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών

Η άνοδος των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έρχεται εν μέσω των τιμών - ρεκόρ του φυσικού αερίου ανάγκασαν τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.
Αυτά είναι τα μέτρα, σύμφωνα με το Reuters, που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις εθνικές τους ενεργειακές πολιτικές και οι κανόνες της ΕΕ τους επιτρέπουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από υψηλότερο κόστος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον Οκτώβριο μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ΕΕ χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά, χρηματοδότησης για ανακαινίσεις που μειώνουν τη χρήση ενέργειας ή απαλλαγής ευάλωτων νοικοκυριών από υψηλότερους ενεργειακούς φόρους.

Βέλγιο
Το Βέλγιο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια ως μέρος ενός πακέτου για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Βρετανία
Η Βρετανία έχει ένα ανώτατο όριο τιμής για τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ενεργειακά συμβόλαια των νοικοκυριών, αλλά αυτό θα αυξηθεί κατά 54% από την 1η Απριλίου. Για να περιορίσει τον αντίκτυπο, η κυβέρνηση ξεκίνησε την Πέμπτη ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει έκπτωση 200 λιρών (271,10 $) στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά και τα οποία θα επιστραφούν σε διάστημα πέντε ετών και έκπτωση 150 λιρών στους δημοτικούς φόρους για το 80% περίπου των νοικοκυριών στο Αγγλία.

Βουλγαρία
Η Βουλγαρία πάγωσε τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να θωρακίσει τα νοικοκυριά.

Τσεχία
Η Κάτω Βουλή του τσεχικού κοινοβουλίου ενέκρινε ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο που χαλαρώνει τους όρους για τα κοινωνικά επιδόματα που συνδέονται με τη στέγαση, το οποίο θα βοηθήσει όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την άνοδο της τιμής της ενέργειας

Γαλλία
Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να περιορίσει την αύξηση στο ρυθμιζόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο 4%. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην εταιρεία κοινής ωφελείας EDF, η οποία ανήκει κατά 80% στο κράτος, να πουλήσει περισσότερη φθηνή πυρηνική ενέργεια σε ανταγωνιστές.

Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να καταργήσει φέτος μια πρόσθετη χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για να μειώσει την πίεση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ελλάδα
Η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό και μείωση των φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας κατά επιπλέον 13% για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα έχει καταβάλλει ήδη 2 δισ σε επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου

Ιταλία
Η ιταλική κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιούλιο για να περιορίσει τις αυξήσεις στους λιανικούς λογαριασμούς ενέργειας. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το τελευταίο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό.

Ολλανδία
Η Ολλανδία μείωσε τους ενεργειακούς φόρους για τα 8 εκατομμύρια νοικοκυριά της.

Νορβηγία
Η Νορβηγία επιδότησε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο, πληρώνοντας το 55% του μεριδίου των λογαριασμών ρεύματος πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αύξησε στο 80% για τον Ιανουάριο-Μάρτιο.

Πολωνία
Η Πολωνία ανακοίνωσε μειώσεις φόρων στην ενέργεια, τη βενζίνη και τα βασικά είδη διατροφής, καθώς και δωρεές μετρητών για τα νοικοκυριά.

Ισπανία
Η Ισπανία μείωσε πολλούς φόρους στην προσπάθεια της να περιορίσει την αύξηση των λογαριασμών των καταναλωτών, σχεδιάζοντας αρχικά να διατηρήσει τους χαμηλότερους συντελεστές μέχρι το τέλος του έτους, αλλά αποφάσισε τον Δεκέμβριο να τους κρατήσει χαμηλότερους μέχρι τον Μάιο του 2022.
Έθεσε επίσης ανώτατο όριο στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου βάσει των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, αλλά η κυβέρνηση τελικά υποχώρησε σε κινήσεις για ανάκτηση περίπου 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη ενεργειακών εταιρείων που αρχικά θεωρούνταν ότι είχαν πραγματοποιηθεί άδικα κατά τη διάρκεια της κρίσης των τιμών της ενέργειας.

Σουηδία
Η Σουηδία θα αποζημιώσει τα νοικοκυριά που επλήγησαν περισσότερο από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κυβέρνηση να δεσμεύει 6 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (661 εκατομμύρια δολάρια) για τα μέτρα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης