Εξοικονόμηση

«Κράσαρε» το «Εξοικονομώ» λόγω προβλημάτων στην έκδοση Πιστοποιητικών - Έρχεται νέα παράταση

«Κράσαρε» το «Εξοικονομώ» λόγω προβλημάτων στην έκδοση Πιστοποιητικών  - Έρχεται νέα παράταση
Το buildingcert.gr δεν μπορεί να «σηκώσει» την αυξημένη ζήτηση για πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης

Σημαντικά προβλήματα στην έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θέτουν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των αιτήσεων στο «Εξοικονομώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών δημιούργησε σοβαρές εμπλοκές στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο δεν αναβαθμίστηκε όπως έγινε με την πλατφόρμα του «Εξοικονομώ», που δέχεται τις αιτήσεις.

Τι συνέβη λοιπόν το τελευταίο διάστημα; Από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 οπότε το buildingcert.gr άρχισε να εκδίδει ΠΕΑ για το «Εξοικονομώ 2021» (το «Εξοικονομώ 2021» άρχισε να δέχεται αιτήσεις στις 13 Δεκεμβρίου 2021) έως και την περασμένη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ώρα 16.59, είχαν εκδοθεί συνολικά 48.640 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, γεγονός που υποδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.
Όμως το buildingcert.gr δεν μπορεί να «σηκώσει» την αυξημένη ζήτηση για πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν για να εξυπηρετεί το πολύ περί τα 1.000 ΠΕΑ κάθε ημέρα.

Έτσι, το πρόβλημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας buildingcert.gr κορυφώθηκε στις 25 Ιανουαρίου οπότε δεν εκδόθηκε κανένα ΠΕΑ καθώς το σύστημα είχε κρασάρει και αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στην αυξημένη «κίνηση». Και τις επόμενες ημέρες η ιστοσελίδα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, καθώς όπως διαπίστωναν μηχανικοί, δεν μπορούσαν να περάσουν δεδομένα ή δεν τα αποθήκευε κλπ. με συνέπεια ελάχιστοι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Τη δεύτερη ημέρα από την επανεκκίνηση του συστήματος, δηλαδή την 27η Ιανουαρίου, παρατηρήθηκε η μέγιστη ημερήσια έκδοση ΠΕΑ, τα οποία ανήλθαν στα 1.823. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΑΠΕ, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα, από τις 27 Ιανουαρίου οπότε αποκαταστάθηκε η λειτουργία των εφαρμογών, που φιλοξενούνται στην υπολογιστική υποδομή του Κέντρου, έως και την περασμένη Δευτέρα έχουν εκδοθεί από το buildingcert.gr συνολικά 6.267 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης. Ωστόσο, η υπερφόρτωση του συστήματος δεν επιτρέπει ακόμη την πλήρη ανταπόκρισή του συστήματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η έκδοση ΠΕΑ αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης στα προγράμματα «Εξοικονομώ» καθώς έτσι αποτυπώνονται οι ενεργειακές …τρύπες μιας κατοικίας πριν αυτή υπαχθεί στο πρόγραμμα για την οικονομική στήριξη των παρεμβάσεων που απαιτούνται για να «κλείσουν» και προκειμένου να τεκμηριωθεί με το επόμενο ΠΕΑ η εξοικονόμηση ενέργειας που προέκυψε μετά τα έργα.

Πιθανή η νέα παράταση

Γι΄ αυτό, όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο worldenergynews.gr, έπειτα από πιέσεις και του τεχνικού κόσμου, είναι πολύ πιθανό να δοθεί νέα παράταση στο «Εξοικονομώ» έως το τέλους του μήνα, ίσως και έως τις αρχές Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι πρώτη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων του προγράμματος είχε δοθεί (προ δεκαημέρου) έως και τις 15 Φεβρουαρίου.

Έως σήμερα περισσότερες από 20.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί οριστικά, ωστόσο άλλες περίπου 50.000 αιτήσεις δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία είτε λόγω των τεχνικών προβλημάτων στην έκδοση των ΠΕΑ, είτε και λόγω της πανδημίας ή της τελευταίας κακοκαιρίας. Στόχος του νέου «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 55.000 νοικοκυριών.

Στα βασικά κριτήρια επιλογής των αιτήσεων για χρηματοδότηση είναι η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης