Ενέργεια

Reuters: ΕΕ και ΗΠΑ ετοιμάζουν κοινή δήλωση για συνεργασία στην προμήθεια LNG

Reuters: ΕΕ και ΗΠΑ ετοιμάζουν κοινή δήλωση για συνεργασία στην προμήθεια LNG

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο στα 11,8 bcm, με σχεδόν το 45% να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευτούν τη Δευτέρα ότι θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μπορούν να ανταποκριθούν στις διακοπές των ροών φυσικού αερίου στον αγωγό, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει τεθεί υπό έλεγχο τους τελευταίους μήνες καθώς η χαμηλότερη από την αναμενόμενη προμήθεια από τη Ρωσία και οι αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Μόσχα στα σύνορά της με την Ουκρανία οδήγησαν σε υψηλό ρεκόρ τις τιμές.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Σε μια συνάντηση τη Δευτέρα, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ θα δεσμευτούν να συνεργαστούν περισσότερο για το LNG, σύμφωνα με προσχέδιο κοινής δήλωσης που επικαλείται το Reuters.
«Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεργαστούν ώστε οι παγκόσμιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου να έχουν την ικανότητα να παρέχουν πρόσθετες και διαφοροποιημένες προμήθειες σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα», σύμφωνα με το προσχέδιο.
Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει εάν η Ρωσία περιόριζε τις ροές φυσικού αερίου ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή.
Οι χαμηλότερες από τις συνηθισμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες έχουν ωθήσει αξιωματούχους της ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να κατηγορήσουν τη Μόσχα για ανεπαρκή προσφορά στην Ευρώπη.
Η Gazprom υποστηρίζει ότι εκπληρώνει όλα τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. «Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ο ενεργειακός εφοδιασμός ως όπλο ή γεωπολιτικός μοχλός» αναφέρει το προσχέδιο ΕΕ-ΗΠΑ.

Ρεκόρ εισαγωγών

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Ιανουάριο στα 11,8 bcm, με σχεδόν το 45% να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ΕΕ επανεξετάζει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της για διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου και αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε συνομιλίες από τα τέλη του περασμένου έτους με προμηθευτές, όπως το Κατάρ και η Νορβηγία, σχετικά με την αύξηση του όγκου.

Αρχικά, τα επιπλέον σχέδια ήταν κατά κύριο λόγο απάντηση στις υψηλές τιμές, αλλά οι αυξημένες εντάσεις με τη Ρωσία έχουν εντείνει τις συνομιλίες. "Υπήρχε σαφής προθυμία από το Αζερμπαϊτζάν να υποστηρίξει την ΕΕ σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου", δήλωσε ο επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ Κάντρι Σίμσον μετά από συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα.
Η αχρησιμοποίητη χωρητικότητα υποδομής LNG στην Ευρώπη θα μπορούσε να χειριστεί μεγαλύτερους όγκους, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν για σημεία συμφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης παγκόσμιας χωρητικότητας υγροποίησης.
Το προσχέδιο δήλωσης της Δευτέρας έκανε σαφές ότι το αέριο θα μπορούσε να είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση, αναφέροντας τη μακροπρόθεσμη ανάγκη απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης