Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Επετεύχθησαν οι στόχοι του 2021 με υποχώρηση ληξιπροθέσμων - Hedging και "καλάθι" προμήθειας αερίου, όπλα για το 2022

ΔΕΗ: Επετεύχθησαν οι στόχοι του 2021 με υποχώρηση ληξιπροθέσμων - Hedging και
Καλύτερα προετοιμασμένος το 2022 ο Όμιλος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά - Η στρατηγική απέναντι στην κρίση
Σχετικά Άρθρα

Απολύτως συνεπής με τους στόχους που έχει θέσει ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 είναι η ΔΕΗ παρά την ενεργειακή κρίση που μαστίζει τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτό διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της επιχείρησης σημειώνοντας ότι με μια σειρά από κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες συνεχίζονται, η επιχείρηση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ρύπων που όπως είναι γνωστό η τιμή τους έχει ξεπεράσει τα 90 ευρώ/τόνο.

Το μάνατζμεντ της δίοικησης μάλιστα, θεωρεί, χωρίς να μπαίνει σε εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2022, ότι την τρέχουσα χρονιά είναι καλύτερα προετοιμασμένος ο Όμιλος σε σχέση με την προηγούμενη και αναλόγως με την πορεία που θα έχουν και οι τιμές της ενεργειακής αγοράς, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καλύτερα από αυτά του 2021.
Όπως εκτιμάται πάντως από πηγές προσκείμενες στο μάνατζμεντ τα EBIDTA του 2021, θα βρεθούν στο επίπεδο των 880 εκατ. ευρώ, όπως είχε προϋπολογιστεί και παρά τις αντιξοότητες της αγοράς που έλαβαν χώρα από το τέταρτο τρίμηνο του 2021

Hedging και καλάθι προμηθειών στο φυσικό αέριο

Η δίοικηση έχει προβεί σε κινήσεις hedging σε πολλά επίπεδα για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες των ενεργειακών αγορών που υφίστανται.
Το hedging αφορά κυρίως στην αγορά ρύπων, σε αγορές ενέργειας από το εξωτερικό, αλλά και οι προμήθειες φυσικού αερίου, όπου η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει καλάθι αερίου αγωγού και LNG,  που δίνουν τη δυνατότητα στην επιχείρηση να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στην κρίση.

Σημειώνεται, ότι η λειτουργία των λιγνιτικών με hedging στα CO2 και τις τρέχουσες τιμές στην χονδρική, καθίσταται επωφελής για την επιχείρηση το 2022 σε βαθμό που δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα από  τους επενδυτές.
Είναι η λειτουργία της χονδρικής σε συνδυασμό και με τις υδροηλεκτρικές που θα αποτελέσουν την ισχυρή βάση του EBITDA για το 2022, αφαιρουμένων βέβαια των όποιων απωλειών που θα υπάρξουν τελικά από την λιανική. Όμως αυτό το άθροισμα μαζί και με άλλες προσθήκες που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα, μάλλον θα εκπλήξουν αρνητικά αυτούς που επχειρούν υποτιμητική κερδοσκοπία στην κεφαλαιοποίηση.

Ελεγχόμενη η εισπραξιμότητα

Παράλληλα οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της εισπραξιμότητας των λογαριασμών. Στα αποτέλεσμα του 2021 δεν καταγράφεται αύξηση αλλά αντίθετα μείωση των ληξιπρόθεσμων συνολικά.
Βεβαίως παρατηρείται μικρή άνοδος νέων ληξιπρόθεσμων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο είναι μεγάλη η μείωση των παλαιών και το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό για τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μεγαλύτερες δυσκολίες αφορούν κυρίως τους επαγγελματικούς καταναλωτές οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2021 δεν είχαν επιδότηση από το κράτος.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες ο Ιανουάριος ήταν ο πιο δύσκολος μήνας της κρίσης και εκτιμούν ότι τα πράγματα στο εξής θα βαίνουν βελτιούμενα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι οι χονδρεμπορικές τιμές θα πέσουν εντός τους έτους στα επίπεδα προ κρίσης, αλλά θα αποκλιμακωθούν και από το 2023 θα επανέλθουν στα επίπεδα των 70-80 ευρώ/MWh.

Παράλληλα η δίοικηση της ΔΕΗ θα προχωρήσει στην επένδυση της μονάδας φυσικού αερίου, που έχει εξαγγείλει στην Κομοτηνή με στόχο να αναπληρώσει και το χαμένο έδαφος στην παραγωγή από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αλλά και να ενισχύσει το παραγωγικό της χαρτοφυλάκιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης