Τελευταία Νέα
Ενέργεια

TotalEnergies: Η συμβολή των commodities στην κερδοφορία του 2021 - Το κλιματικό «στοίχημα»

TotalEnergies: Η συμβολή των commodities στην κερδοφορία του 2021 - Το κλιματικό «στοίχημα»
ΤΟ τελευταίο τρίμηνο του 2021 η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies ανέφερε σήμερα (10/2) απότομη άνοδο στα κέρδη ολόκληρου του έτους, ενισχυμένη από την τεράστια ανάκαμψη των τιμών των commodities.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα για ολόκληρο το έτος 2021 ανήλθε στα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σε σύγκριση με προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρή ζημιά 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος 2021 να ανέλθουν στα 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η TotalEnergies ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanné υπογράμμισε ότι: «Το πολυενεργειακό μοντέλο της εταιρείας απέδειξε την ικανότητά της να εκμεταλλεύεται πλήρως το πολύ ευνοϊκό περιβάλλον, ιδιαίτερα στους τομείς του LNG και της ηλεκτρικής ενέργειας».

Μεγάλα κέρδη

Είναι γεγονός ότι η άνοδος των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου κατά τους τελευταίους μήνες του 2021, σε συνδυασμό με το ράλι της τιμής του πετρελαίου στα υψηλά επτά ετών, οδήγησε τους μεγαλύτερους γίγαντες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο να αποκομίσουν μεγάλα έσοδα.

Η βρετανική πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε την εκτόξευση των κερδών της στα 13 δις. δολ. (υψηλό 8ετίας). Chevron και Exxon Mobil κατέγραψαν καθαρά κέρδη 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος, αντίστοιχα.

Ο προβληματισμός και τα νέα ήθη

Οι ενεργειακοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές είναι πιθανό να τρέφουν «τεράστιο βαθμό» σκεπτικισμού σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου και ιδιαίτερα εν μέσω της επίμονης πίεσης για μαζική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο προσπάθησαν όλες να ενισχύσουν τους κλιματικούς στόχους τους τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής καμία δεν έχει δώσει στους επενδυτές εμπιστοσύνη ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η TotalEnergies έχει περιγράψει σχέδια να γίνει εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Ωστόσο, η Climate Action 100+ έχει διαπιστώσει ότι οι στόχοι της εταιρείας ευθυγραμμίζονται μόνο εν μέρει με τη Συμφωνία του Παρισιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης