Επικαιρότητα

Ρώσος πρέσβης: Η Μόσχα επιδιώκει πολύπλευρη συνεργασία με την Αθήνα

Ρώσος πρέσβης: Η Μόσχα επιδιώκει πολύπλευρη συνεργασία με την Αθήνα

«Η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, εννοείται, δεν μπορεί παρά να προσθέτει ορισμένους τεχνητούς περιοριστικούς παράγοντες στη διμερή μας συνεργασία», εκτίμησε ο Α. Μάσλοφ



«Στο πρόσωπο των Ελλήνων βλέπουμε υπεύθυνους εταίρους, που ενδιαφέρονται για πολύπλευρη συνεργασία μαζί μας», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολυάριθμοι τομείς, όπου αντικειμενικά υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία και επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας ειδικά σε αυτούς: εμπόριο και επενδύσεις, ενέργεια, πολιτιστικές-ανθρωπιστικές σχέσεις, πρόληψη και εξάλειψη των επιπτώσεων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, τουρισμός και πολλά άλλα».

«Η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, εννοείται, δεν μπορεί παρά να προσθέτει ορισμένους τεχνητούς περιοριστικούς παράγοντες στη διμερή μας συνεργασία», εκτίμησε ο Α. Μάσλοφ, σημειώνοντας ότι «έτσι όμως συνέβαινε πάντοτε, από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στις γραμμές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε την περασμένη χρονιά «ασυνήθιστα πλούσια σε επαφές σε ανώτατο και υψηλό επίπεδο» μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, παρά την πανδημία, και θύμισε την εκπροσώπηση της Ρωσίας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 τον Μάρτιο του 2021 από τον πρωθυπουργό της Μιχαήλ Μισούστιν, όπως και τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά προπαντός τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, τον Δεκέμβριο. «Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ρωσία υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού» και με το πέρας των συνομιλιών των δύο ανδρών «υιοθετήθηκε ένα ολοκληρωμένο διακρατικό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και ήδη έχει ξεκινήσει η εργασία για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν», είπε ο κ. Μάσλοφ στο «ΡΙΑ-Νόβοστι».

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα εκτίμησε ότι «όντως στα ΜΜΕ πολλών χωρών της Δύσης με παρότρυνση των επισήμων Αρχών αναπτύσσεται μια επικοινωνιακή επίθεση κατά της Ρωσίας με σκοπό να αμαυρωθεί η χώρα μας και να παρουσιαστεί με διαστρεβλωμένη μορφή η πολιτική της», όμως «στην Ελλάδα δεν παρατηρούμε παρόμοια αντιρωσική υστερία», καθώς «το έδαφος στην Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκό για αντιρωσική προπαγάνδα», διότι «οι κάτοικοι της χώρας διαφυλάσσουν τη μνήμη των ένδοξων σελίδων της κοινής μας ιστορίας, αισθάνονται την πνευματική εγγύτητα με το ρωσικό λαό και απλώς δεν ανταποκρίνονται σε επιβλαβή μυθεύματα».

Ερωτηθείς για τυχόν ρόλο της βάσης της Αλεξανδρούπολης στις εξελίξεις στην Ουκρανία και εάν υφίσταται «ανησυχία» της ρωσικής πλευράς, ο κ. Μάσλοφ είπε ότι συνεχίζεται μέσω των διπλωματικών διαύλων η συζήτηση και με την Ελλάδα για τις «γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας», που διεκδικεί η Μόσχα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «ζήτημα κλειδί είναι η τήρηση της αρχής του αδιαίρετου της ασφάλειας», όπως αυτή καταγράφηκε στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και προβλέπει ότι «κάθε κράτος μετέχον στον Οργανισμό έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, είτε αλλαγή του τρόπου κατοχύρωσης της ασφάλειάς του [...] υπό τον όρο ότι δεν θα ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις προσεγγίσεις των δυτικών χωρών, οι οποίες αποσπούν από αυτό το σύνολο των αλληλοσυνδεόμενων όρων μόνο τις συμφέρουσες γι' αυτές θέσεις και ειδικότερα το δικαίωμα των κρατών να επιλέγουν ελεύθερα συμμαχίες», σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε ότι «το νόημα των συμφωνιών για το αδιαίρετο της ασφάλειας έγκειται στο ότι, είτε είναι αυτή κοινή για όλους, είτε δεν υφίσταται για κανέναν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης