Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 91 δολ. κινείται το αργό, στα 92 δολ. το Brent

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 91 δολ. κινείται το αργό, στα 92 δολ. το Brent

 Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 σύμφωνα με την EIA

  

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη μετά την απροσδόκητη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές περίμεναν το αποτέλεσμα των πυρηνικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν που θα μπορούσαν να προσθέσουν περισσότερο αργό γρήγορα στις παγκόσμιες αγορές.

Περί τις 20:00 το Brent ενισχυόταν 0,95%, στα 92,42 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ήταν στα 91 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,4%.

Η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης από την πανδημία του κορωνοϊού έχει διατηρήσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τα αποθέματα σε βασικούς κόμβους καυσίμων παγκοσμίως να κυμαίνονται σε χαμηλά πολλών ετών.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Φεβρουαρίου, υποχωρώντας στα 410,4 εκατομμύρια βαρέλια - το χαμηλότερο επίπεδο εμπορικών αποθεμάτων από τον Οκτώβριο του 2018, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Οι αναλυτές σε είχαν προβλέψει άνοδο κατά 369.000 βαρέλια.

Το προσφερόμενο προϊόν των ΗΠΑ - ο καλύτερος δείκτης για τη ζήτηση - διαμορφώθηκε στα 21,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες λόγω της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Εφοδιασμός

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την έκβαση των πυρηνικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν, οι οποίες επαναλήφθηκαν αυτή την εβδομάδα. Μια συμφωνία θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο και να διευκολύνει τη στενότητα του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Ο Λευκός Οίκος πίεσε δημοσίως το Ιράν την Τετάρτη να αναβιώσει γρήγορα τη συμφωνία για τα πυρηνικά, λέγοντας ότι θα είναι αδύνατο να επιστρέψει στη συμφωνία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός εβδομάδων.

Συνολικά, οι περιορισμένες προμήθειες αργού πετρελαίου, οι χαμηλές αποθήκες και η παγκόσμια παραγωγή που πλησιάζει στο ανώτατο όριο συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών, σύμφωνα με την Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG).

«Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά σφιχτές παίζοντας στην ανοδική μας θέση ότι το ταυτόχρονο έλλειμμα των αποθεμάτων, η μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και οι διαρθρωτικές υποεπενδύσεις συνδυάζονται προς εξαιρετικά δυσμενή επίπεδα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης