Χρηματιστήριο & Αγορές

Το πολεμικό κλίμα φέρνει διόρθωση στις αγορές – Οι ευκαιρίες

Το πολεμικό κλίμα φέρνει διόρθωση στις αγορές – Οι ευκαιρίες
Και το ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε στο -3%, μαζεύοντας στη συνέχεια κάποιες απώλειες προς το 2,8% έχοντας γράψει τις 940 μονάδες
Σχετικά Άρθρα

H πτωτική πορεία των futures στην Wall μετά την πτώση της Παρασκευής (11/2) στις 4.418 μονάδες έχει συμπαρασύρει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αποτέλεσμα ο DAΧ να βρίσκεται με απώλειες που υπερβαίνουν το 3%, γράφοντας και νούμερα κάτω από τις 14.900 μονάδες.

Αντίστοιχα, και το ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε στο -3%, μαζεύοντας στη συνέχεια κάποιες απώλειες προς το 2,8% έχοντας γράψει τις 940 μονάδες.

Πρόκειται για μια κατάσταση σημαντικών αβεβαιοτήτων, καθώς οι Αμερικανοί και με σημερινές δηλώσεις Biden επιμένουν να δημιουργούν ένα πολεμικό κλίμα σε σχέση με την Ουκρανία, ενώ οι Ρώσοι φαίνεται δύσκολο ότι θα πέσουν σε αυτή την παγίδα.

Όπως έχει αναλύσει το WEN, οι σκοπιμότητες των Αμερικανών είναι προφανείς, καθώς θέλουν να ελέγξουν την Ουκρανία, τόσο για ενεργειακούς όσο και για γεωπολιτικούς λόγους και να αποτρέψουν τον έλεγχο της ευρωπαϊκής αγοράς από το ρωσικό φυσικό αέριο, που θα επιτυγχανόταν με την λειτουργία του Nord Stream 2.

Επειδή δεν διαφαίνεται προς το παρόν λύση, και δύσκολα οι Ρώσοι θα πέσουν στην παγίδα των Αμερικανών, ενέχεται πια σημαντικός κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, το οποίο θα πλήξει ενδεχομένως οικονομίες και αγορές προσωρινά , διατηρώντας ένα καθεστώς αυξημένης επιφυλακτικότητας.  Παρά ταύτα, θα έλεγε κανείς ότι επειδή οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα στη σημερινή εποχή και οι διπλωματικοί οδοί είναι ανοιχτοί, οι τεχνικές κινήσεις των αγορών που αναζητούν ευκαιρία για διόρθωση, θα δημιουργήσουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η πτώση της ΜΟΗ στα 14 είναι μια πρώτη περίπτωση ενδιαφέροντος, καθώς η άνοδος του πετρελαίου λόγω και της κρίσης που δημιουργείται στην Ουκρανία, την ευνοεί σε σημαντικό βαθμό.

Αντίστοιχα, η Mytilineos στην περιοχή των 15 ευρώ με κλειδωμένα κέρδη για το 2022στα 245 εκατ. ευρώ, υψηλά μερίσματα και ανοδικές τιμές στο αλουμίνιο, έχει και το buyback που έχει ενεργοποιήσει ο Όμιλος προσφέροντας ευκαιρίες διόρθωσης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ μετά το μήνυμα Στάσση στις αγορές, την υψηλή ρευστότητα των 4 δις ευρώ και τους αγοραστές  και τη νέες εκθέσεις (Axia) που της έδωσαν τιμή στόχο πάνω από τα 15 ευρώ, δείχνει ανθεκτικότητα στην πίεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης