Ενέργεια

ΕΙΑ: Στο 80% η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου

ΕΙΑ: Στο 80% η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, τα χαμηλά αποθέματα, οι μειωμένες παραδόσεις από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις συνέβαλαν στην ήδη στενή ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δει την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές φυσικού αερίου να εκτινάσσονται στο 80% το 2020 από 65% το 2010, καθώς η περιφερειακή παραγωγή έπεσε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και τα χαμηλά επίπεδα φυσικού αερίου στην αποθήκευση έπαιξαν τον κύριο ρόλο που οδήγησε στην κρίση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπου το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες.

Το 2020, οι εισαγωγές φυσικού αερίου  συν την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσώπευαν το 74%  του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου και το LNG αντιπροσώπευε το υπόλοιπο 26% των εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου είναι η Ρωσία, με πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας σημαντικός ευρωπαϊκός παραγωγός φυσικού αερίου μαζί με τη Νορβηγία, θα μπορούσε να δει την παραγωγή φυσικού αερίου να μειώνεται κατά 75% ως το 2030, εκτός εάν εγκριθούν και αναπτυχθούν νέα υπεράκτια κοιτάσματα, λέει ο οργανισμός υπεράκτιων βιομηχανιών OGUK.

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, τα χαμηλά αποθέματα, οι μειωμένες παραδόσεις από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις συνέβαλαν στην ήδη στενή ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ώθησαν την αναζήτηση πρόσθετων προμηθειών. «Ενώ η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο διαφοροποιημένη βάση προμηθευτών και ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε η Fitch σε ανάλυση αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης