Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ursula von der Leyen: Έχουμε προετοιμαστεί για «μερική» διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου

Ursula von der Leyen: Έχουμε προετοιμαστεί για «μερική» διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου
Η ΕΕ έχει μιλήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Νιγηρία και τη Νότια Κορέα σχετικά με την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια μερική διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το euractiv.com

Η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία για την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της για κλονισμούς στον εφοδιασμό και αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες.

«Τα μοντέλα μας δείχνουν τώρα ότι για μερική διακοπή ή περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, είμαστε πλέον μάλλον στην ασφαλή πλευρά», είπε η Ursula von der Leyen σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου). Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Οι συνομιλίες

Η ΕΕ έχει μιλήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Νιγηρία και τη Νότια Κορέα σχετικά με την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είτε μέσω πρόσθετων αποστολών είτε μέσω συμβάσεων ανταλλαγής, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Μιλήσαμε επίσης με μεγάλους προμηθευτές LNG… για να ρωτήσουμε αν θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε συμβόλαια υπέρ της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία ήταν πρόθυμη να το κάνει αυτό.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ιαπωνία την περασμένη βδομάδα ότι θα αναδρομολογήσει ορισμένα φορτία LNG προς την Ευρώπη, ως απάντηση στα αιτήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Τέλος, η von der Leyen είπε ότι η ανάπτυξη υποδομών τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι η Ευρώπη ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για τη διανομή φυσικού αερίου και ενέργειας μεταξύ των χωρών, αλλά ότι η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα απαιτούσε ακόμη πρόσθετα μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης