Ενέργεια

Τα ασιατικά διυλιστήρια ετοιμάζονται για εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν

Τα ασιατικά διυλιστήρια ετοιμάζονται για εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν

Το ιρανικό αργό είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος - κορεατικό διυλιστήριο Ινδικό διυλιστήριο σε συνομιλίες με το Ιράν για αγορά πετρελαίου

 

Τα ασιατικά διυλιστήρια, παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, επιθυμούν να επαναλάβουν τις εισαγωγές από το Ιράν εάν υπάρξει συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερη προσφορά στις παγκόσμιες αγορές και να μειώσουν τις τιμές.

Οι περισσότεροι Ασιάτες αγοραστές διέκοψαν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν το 2019 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.
Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την πυρηνική συμφωνία ξεκίνησαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα. Δυτικοί διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι ήλπιζαν να έχουν μια σημαντική προσέγγιση μέχρι τώρα, αλλά τα δύσκολα ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς οι φόβοι για διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού ενίσχυσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του αμερικανικού αργού.
Τα διυλιστήρια πληρώνουν επίσης ασφάλιστρα ρεκόρ για το αργό που παράγεται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς οι παραγωγοί αγωνίζονται να ανταποκριθούν σε μια ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία.

Με την προοπτική μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν, η Νότια Κορέα, προηγουμένως ένας από τους κορυφαίους πελάτες πετρελαίου της Τεχεράνης στην Ασία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε συνομιλίες σε επίπεδο εργασίας για την επανέναρξη των εισαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου και το ξεπάγωμα των ιρανικών κεφαλαίων.

Ένα μεγάλο διυλιστήριο της Νότιας Κορέας παρακολουθεί τις εξελίξεις στις πυρηνικές συνομιλίες, ανέφερε στο Reuters πηγή της εταιρείας, καθώς το ιρανικό αργό πετρέλαιο είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος και εύκολο στην επεξεργασία σε σύγκριση με άλλες ποιότητες, όπως το μεξικάνικο πετρέλαιο.
«Εφόσον οι δύο χώρες αποφασίσουν να ξαναρχίσουν το εμπόριο πετρελαίου, μπορούμε να αγοράσουμε αργό από το Ιράν», είπε αυτή η πηγή. «Δεδομένου ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε αργό πετρέλαιο από το Ιράν, δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε το πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις μας», πρόσθεσε.

Επανέναρξη εξαγωγών

Η κορυφαία εταιρεία διύλισης της Ιαπωνίας Eneos Holdings Inc θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν εάν επιτευχθεί συμφωνία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσε ο πρόεδρός της την Πέμπτη. «Δεν έχουμε ξεκινήσει τέτοιες προετοιμασίες ακόμη, αλλά θα εξετάσουμε την επανέναρξη των εισαγωγών αργού πετρελαίου από το Ιράν ως μία από τις επιλογές προμήθειας μας, εάν επιτευχθεί συμφωνία για την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Eneos, Τσουτόμου Σουγκιμόρι.
Θα χρειαστούν περίπου δύο έως τρεις μήνες για να ξαναρχίσουν οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν μετά την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας για την πυρηνική συμφωνία, καθώς το διυλιστήριο θα χρειαστεί να κάνει διάφορες ρυθμίσεις, είπε ο Σουγκιμόρι.

Διυλιστήριο από την Ινδία, ο Νο. 2 πελάτης του Ιράν, βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν για την προμήθεια του πετρελαίου του, είπε πηγή από την Ινδία.
Το Ιράν έχει διατηρήσει ορισμένες εξαγωγές παρά τις κυρώσεις, καθώς οι μεσάζοντες βρίσκουν τρόπους να συγκαλύψουν την προέλευση των εισαγωγών και η Κίνα, ο μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν, ήταν ένας μεγάλος προορισμός.
Τον περασμένο μήνα, τα τελωνεία της Κίνας ανέφεραν την πρώτη εισαγωγή ιρανικού αργού μετά από ένα χρόνο.
Οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας αύξησαν την αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, αλλά οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν δημιούργησαν ελπίδες για την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές, συμβάλλοντας στην ηρεμία των τιμών, δήλωσε σε έρευνα ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy. «Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συμφωνία, οι τιμές πέφτουν λόγω των ειδήσεων για πρόοδο και ευρεία συναίνεση στις συνομιλίες, καθώς θα μπορούσε τελικά να προστεθούν στην αγορά έως και 900.000 βαρέλια αργού την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους» σημείωσε .


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης