Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δέκα φορείς της αγοράς ζητούν από την Κομισιόν να μην παρέμβει στο EU ETS

Δέκα φορείς της αγοράς ζητούν από την Κομισιόν να μην παρέμβει στο EU ETS

Εν αναμονή της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας και Αγορών για τις συναλλαγές στην αγορά άνθρακα

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφύγει να παρέμβει στο EU ETS έως ότου δημοσιευτεί μια πλήρης έκθεση για τις συναλλαγές στην αγορά άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας και Αγορών (Esma), ανέφεραν σε κοινή επιστολή 10 φορείς του κλάδου αργά την Τρίτη σύμφωνα με το energymarketprice.

«Είναι σημαντικό τώρα να περιμένουμε την επικείμενη έκθεση της Esma, η οποία θα πρέπει να είναι η βάση για αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν σε κοινή επιστολή που απευθυνόταν στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της EC για την Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς.
«Θα ήταν αντίθετο με τις αρχές της καλύτερης νομοθεσίας να προλάβουμε αυτήν την έκθεση και θα κινδυνεύαμε να βρούμε λύσεις σε ένα πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις του ETS, Peter Liese, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά άνθρακα της ΕΕ χρειάζεται έναν ισχυρότερο μηχανισμό ελέγχου των τιμών και περισσότερη διαφάνεια.

Για μήνες, πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ιδιαίτερα η Πολωνία, είχαν ζητήσει από την Κομισιόν να παρέμβει στο EU ETS και να αποκλείσει τους κερδοσκόπους από την αγορά άνθρακα της ΕΕ, καθώς κατηγόρησαν την εμπορική δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών παραγόντων για τις αυξανόμενες τιμές του CO2.
Μετά από καταγγελία τον Αύγουστο για εικαζόμενη χειραγώγηση της αγοράς από χρηματοοικονομικούς παράγοντες, η Esma ξεκίνησε έρευνα και σε μια προκαταρκτική έκθεση τον Νοέμβριο ανέφερε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για κατάχρηση αγοράς. Η πλήρης έκθεση αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο.

«Δεν πιστεύουμε ότι αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο η μελλοντική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ευρώπης περιορίζοντας τον ρόλο των χρηματοοικονομικών παραγόντων στην αγορά», ανέφερε η επιστολή.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η μακροπρόθεσμη τροχιά τιμών του ETS αντικατοπτρίζει κάτι περισσότερο από τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, όπως η αυξημένη φιλοδοξία της ΕΕ για το κλίμα και το ευρύτερο ενεργειακό σύμπλεγμα».
Τα λόμπι δήλωσαν ότι η ΕΕ έχει προωθήσει τη ρυθμιστική ασφάλεια μέσω του EU ETS, το οποίο αντιπροσωπεύει τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, και δεν πρέπει να υπονομεύει αυτή την αξιοπιστία.

Περισσότερη διαφάνεια

Ενώ υπάρχουν εποπτικές αρχές που παρακολουθούν την αγορά για την αποφυγή καταχρηστικής συμπεριφοράς και υπάρχει υψηλός βαθμός διαφάνειας στην αγορά, τα λόμπι αναγνώρισαν ότι «η περαιτέρω διαφάνεια σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς και τους φορείς εντός αυτής θα ήταν θετική εξέλιξη».
Ωστόσο, η εισαγωγή ορίων θέσης ή ο περιορισμός της συμμετοχής χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών παραγόντων θα διατρέχει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της αγοράς, ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας ότι κάθε συμμετέχων έχει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της αγοράς. «Οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή ρευστότητας στην αγορά, στη βελτίωση της ανθεκτικότητάς της και στη διασφάλιση ότι τα κίνητρα της αγοράς λειτουργούν στην πράξη», επισημαίνεται.
Ο περιορισμός των θέσεων τους «θα μείωνε τη ρευστότητα, αυξάνοντας το κόστος συναλλαγών και την αβεβαιότητα για όλους τους συμμετέχοντες. Το αποτέλεσμα της χαμηλότερης ρευστότητας θα ήταν αυξημένη αστάθεια και θα περιόριζε σημαντικά την οικονομική συνάφεια των μακροπρόθεσμων σημάτων τιμών».

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης