Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Στην τελική ευθεία οι νέοι κανόνες για παρέμβαση στην αγορά άνθρακα λόγω των αυξήσεων τιμών

ΕΕ: Στην τελική ευθεία οι νέοι κανόνες για παρέμβαση στην αγορά άνθρακα λόγω των αυξήσεων τιμών
Η τιμή των αδειών εκτοξεύτηκε κατά περίπου 150% πέρυσι και έφτασε στα υψηλά ρεκόρ των 98,49 ευρώ ανά τόνο CO2 την περασμένη εβδομάδα
Ο επικεφαλής νομοθέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα της ΕΕ πρότεινε την Τετάρτη κανόνες για να διευκολυνθεί η παρέμβαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στο σύστημα εάν οι τιμές αυξηθούν πολύ γρήγορα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται, σύμφωνα με το Reuters, να διαπραγματευτούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά, το βασικό εργαλείο πολιτικής του μπλοκ για τον περιορισμό των εκπομπών. Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) περιέχει μια σταδιακά μειούμενη ποσότητα αδειών CO2 που απαιτείται να αγοράσουν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και η βιομηχανία για να καλύψουν τις εκπομπές τους.
Η τιμή των αδειών εκτοξεύτηκε κατά περίπου 150% πέρυσι και έφτασε στα υψηλά ρεκόρ των 98,49 ευρώ ανά τόνο CO2 την περασμένη εβδομάδα.
Οι τιμές αναφοράς του άνθρακα στην ΕΕ μειώθηκαν κατά περίπου 2,5% την Τετάρτη στα 88,79 ευρώ ανά τόνο.
Ο Γερμανός νομοθέτης Peter Liese, ο οποίος συντάσσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις, πρότεινε την Τετάρτη μια τροπολογία που θα μείωνε τον πήχη για τους πολιτικούς να εκδώσουν περισσότερες άδειες σε περιόδους ραγδαίων αυξήσεων των τιμών.
"Οι υψηλές τιμές του άνθρακα έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με υπερβολικές αυξήσεις τιμών και αστάθεια της αγοράς. Οποιαδήποτε παρέμβαση, ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγει κραδασμούς τιμών ή ξαφνική αστάθεια", δήλωσε ο Liese στην αιτιολόγησή του για την τροπολογία.

Επιπλέον άδειες

Το άρθρο 29α των ισχυόντων κανόνων ETS επιτρέπει στις χώρες να προσθέτουν επιπλέον άδειες στην αγορά μόνο εάν η τιμή άδειας CO2 είναι, για τουλάχιστον έξι μήνες, περισσότερο από τρεις φορές τη μέση τιμή τα δύο προηγούμενα έτη, και εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν αντανακλούν τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Ο Liese είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει αντ 'αυτού να αποδεσμεύσει 100 εκατομμύρια άδειες CO2 στην αγορά από το "αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς" σε μια περίοδο έξι μηνών εάν, για περισσότερους από έξι μήνες, η μέση τιμή άδειας είναι μεγαλύτερη από δύο φορές τη μέση τιμή των δύο προηγούμενων χρόνων.

Το αποθεματικό είναι ένα «δοχείο» με εφεδρικές άδειες που αφαιρέθηκαν από την αγορά για την καταπολέμηση της υπερπροσφοράς. Το άρθρο 29α δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Οι αναλυτές λένε ότι η τιμή του CO2 δεν έχει φτάσει σε επίπεδα που θα πυροδοτούσαν την χρήση του άρθρου.

Όριο παρέμβασης

Οι αναλυτές της Refinitiv δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι πρόσφατες κινήσεις τιμών του ETS θα είχαν εκπληρώσει το όριο για παρέμβαση που πρότεινε ο Liese.
Ο Liese επεσήμανε ότι εάν αυτές οι συνθήκες τιμών συνεχιστούν για περισσότερο από έξι μήνες, η Επιτροπή θα πρέπει να συγκαλέσει επιτροπή για να αξιολογήσει εάν η κίνηση των τιμών αντανακλά τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς. Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν ισχύει, τότε οι χώρες θα πρέπει είτε να υποβάλουν μελλοντικές δημοπρασίες αδειών CO2 είτε να προσθέσουν περισσότερες άδειες από το αποθεματικό.
Οι νομοθέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν για την τελική τους θέση τον Ιούνιο, προτού το Κοινοβούλιο και οι χώρες της ΕΕ διαπραγματευτούν τον τελικό νόμο. Ορισμένες χώρες εξέφρασαν επίσης ενδιαφέρον για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 29α, αλλά άλλες αντιτίθενται στην παρέμβαση στο ETS, το οποίο μετά από χρόνια χαμηλών τιμών τα τελευταία χρόνια έφτασε σε επίπεδα τιμών αρκετά υψηλά ώστε να δώσει κίνητρα για μειώσεις εκπομπών.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης