Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Δαμάστα και η διασύνδεση Κρήτης με Κύπρο - Ποιοί έχουν υποβάλλει προσφορές για το έργο ισχύος 1000 MW

Στην Δαμάστα και η διασύνδεση Κρήτης με Κύπρο -  Ποιοί έχουν υποβάλλει προσφορές για το έργο ισχύος 1000 MW
Η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με τον Euroasia Interconnector για την υπογραφή των συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρείες του έργου, είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του έργου

Με γοργούς ρυθμούς και με στενή συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της EuroAsia Interconnector, προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα (Κρήτη) και το Ισραήλ.
Τον Ιούνιο αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους του έργου, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ηλεκτρική διασύνδεση, που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει το δρόμο για να καταστεί η Ελλάδα ηλεκτρικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, προωθείται από την εταιρία EuroAsia Interconnector και έχει εξασφαλίσει ήδη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF).
Στον διαγωνισμό που διενήργησε EuroAsia Interconnector Limited, έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές η Nexans Norway AS και η Prysmian Powerlink s.r.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδιακών συστημάτων HVDC που διασυνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα (Κρήτη).
Η διασύνδεση 500 kV HVDC, προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο 1000 MW προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.


Στα 1000 MW η ισχύς

Το πρότζεκτ προβλέπει ένα ακόμη σκέλος, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου και με το Ισραήλ. Το σκέλος Κύπρος-Κρήτη θα έχει συνολικό μήκος 898 χλμ. και ισχύ 1000 MW σε πρώτη φάση. Το καλώδιο θα ποντισθεί σε βάθος έως 3.000 μέτρων, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για θαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση.
Ο EuroΑsia Interconnector συνεργάζεται με τον ΑΔΜΗΕ, για τη διαλειτουργικότητα του έργου με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει οριστικοποιηθεί πως η διασύνδεση θα συνδέεται στο δίκτυο της Κρήτης μέσω του ίδιου σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα που θα χρησιμοποιεί και η διασύνδεση Κρήτη-Αττική.

Για τον συντονισμό των δύο φορέων, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Λευκωσία, μεταξύ της υπουργού, Νατάσας Πηλείδου, ανώτατων διοικητικών στελεχών του ΑΔΜΗΕ και εκπροσώπων του Euroasia Interconnector.
Κατά τη σύσκεψη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν, ότι η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με τον Euroasia Interconnector για την υπογραφή των συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρείες του έργου, είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του έργου καθώς και για την ταχύτερη εξέλιξή του. Παράλληλα, αναδείχθηκε η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη και η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση ενός έργου στρατηγικής σημασίας που θα συνδέσει την Κύπρο, μέσω της Ελλάδας, με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης