Ενέργεια

Στα 100 δολ. βλέπει για το 2022 τις τιμές πετρελαίου ο CEO της Vitol

Στα 100 δολ. βλέπει για το 2022 τις τιμές πετρελαίου ο CEO της Vitol
Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων βαρελιών πιθανότατα θα ξεπεραστεί φέτος, είπε μεταξύ άλλων ο CEO της Vitol

Η τιμή του πετρελαίου πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για ένα παρατεταμμένο διάστημα έξι έως εννέα μηνών φέτος, όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Russell Hardy.

Το αργό έχει ήδη αυξηθεί σε λίγα δολάρια από αυτό το επίπεδο νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η ανάκαμψη στη χρήση καυσίμων από την πανδημία άρχισε να αντιμετωπίζει περιορισμούς στην προσφορά. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Hardy υπογράμμισε ότι η αγορά θα γίνει πιο σφιχτή, με την ημερήσια κατανάλωση να αυξάνεται πολύ πάνω από τα προ του Covid επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022.

«Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων βαρελιών πιθανότατα θα ξεπεραστεί φέτος. Η ζήτηση θα αυξηθεί στο δεύτερο ημίχρονο, εάν τα ταξίδια συνεχίσουν να επιστρέφουν στο κανονικό επίπεδο» συμπλήρωσε.  Ο ίδιος αναμένει τη μεγαλύτερη άνοδο της ζήτησης στο β' εξάμηνο του έτους στο 1-2 εκατ. βαρέλια παραπάνω σε σχέση με το 2019.

Ο αγώνας για επανάκαμψη

Παράλληλα, καθώς μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες στις αγορές πετρελαίου συγκεντρώνονται στο Λονδίνο για τη Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας, ο κλάδος τους εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες της αρχικής πτώσης των τιμών της πανδημίας.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου οι προμήθειες ενέργειας να συμβαδίσουν με ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Αρκετά μέλη του OPEC+ δεν είναι σε θέση να αναζωογονήσουν το σύνολο της παραγωγής που έκλεισαν το 2020. Πολλές εταιρείες, από τις αμερικανικές γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου έως τις παγκόσμιες μεγάλες εταιρείες, επικεντρώνονται στο να προσφέρουν μετρητά στους μετόχους αντί να αυξάνουν την παραγωγή.

Το αποτέλεσμα είναι η τροφοδότηση του πληθωρισμού. Η κατάσταση απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να προκαλέσει κρίση κόστους ζωής σε εκατομμύρια κόσμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης