Τελευταία Νέα

Το καλοκαίρι έτοιμο το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ - Επικαιροποίηση στα μέσα Μαρτίου για τις παλιές άδειες

Το καλοκαίρι έτοιμο το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ - Επικαιροποίηση στα μέσα Μαρτίου για τις παλιές άδειες
Η αναθεώρησή του χωροταξικού εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ένα επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας

Προς τα τέλη Ιουνίου αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Η καθυστέρηση στην αναθεώρησή του θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2018 αφήνει ανοικτά πολλά ζητήματα ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης τους αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα.

Η αναθεώρησή του, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ένα επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη στα τέλη Ιουνίου. Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η εξειδίκευση των τεχνικών προδιαγραφών για την εκπόνηση του δεύτερου σταδίου της μελέτης και ζητήθηκε από τους μελετητές η παράδοση του έργου να γίνει έως τις 30 Απριλίου, ώστε έπειτα από τις απαραίτητες διορθώσεις και εγκρίσεις, η σχετική υπουργική απόφαση να έχει υπογραφεί πριν τα μέσα του καλοκαιριού. Να σημειωθεί ότι, η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2020.

Όριο στα μικρά νησιά και στο υψόμετρο

Ο προσανατολισμός που έχει δοθεί στους μελετητές είναι να μπει ένα όριο στα μικρά νησιά του Αιγαίου αλλά και στο υψόμετρο. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις πρώτες έξι «απάτητες κορφές» που ανακοίνωσε ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.κ. Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Αμυράς, «εξορίζονται» τα έργα ΑΠΕ, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Μάλιστα, ήδη οι συγκεκριμένες ορεινές περιοχές (Λευκά Ορη, Τύμφη, Ταΰγετος, Σμόλικας, Σάος Σαμοθράκης και Χατζή Τρικάλων) θα περιληφθούν στις περιοχές αποκλεισμού της ψηφιακής γεωχωρικής βάσης δεδομένων της ΡΑΕ, η οποία αυτήν την περίοδο αναβαθμίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριλάβει, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και άλλα ευαίσθητα σημεία, όπως τις ζώνες αποκλεισμού γύρω από αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, οικισμούς κ.ά.

Η ΡΑΕ σήμερα στον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της αποτυπώνει τις περιοχές αποκλεισμού που έχουν οριοθετηθεί με κάποια πράξη της διοίκησης, όπως απαιτείται από τα κριτήρια του Κανονισμού Βεβαιώσεων, και βάσει αυτών πραγματοποιεί την αξιολόγηση των αιτημάτων για τη χορήγηση Βεβαιώσεων Παραγωγού ως προς τις περιοχές αποκλεισμού. Για τις λοιπές ζώνες ασυμβατότητας που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για της ΑΠΕ, υπεύθυνες είναι οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες που ελέγχουν το έργο, μετά την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού. Τα περισσότερα στοιχεία που απαιτείται να συγκεντρωθούν για την ενημέρωση του ψηφιακού χάρτη της ΡΑΕ (και αφορούν περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας), είναι διαθέσιμα σε υπουργεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Η επικαιροποίηση των παλαιών αδειών

Παράλληλα, έως τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να έχει γίνει και η επικαιροποίηση στοιχείων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της ΡΑΕ για όσα έργα έχουν Άδειες Παραγωγής ΑΠΕ και Βεβαιώσεις Παραγωγού και εκδόθηκαν κατόπιν αίτησης σε παλαιότερους κύκλους (προ του Κύκλου Δεκεμβρίου 2020). Δεδομένου ότι για τις εν λόγω άδειες, δεν υφίσταται κανένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα (εγγραφή) στη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή, απαιτείται να γίνει εξαρχής η εισαγωγή όλων των απαραίτητων στοιχείων (Ημερομηνία Αίτησης, ΑΦΜ Εταιρείας, Περιφέρεια, Δήμος, Θέση, Εγκατεστημένη Ισχύς κλπ.).

Ως γνωστόν, το Ηλεκτρονικό Μητρώο διαλειτουργεί με τα συστήματα των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ιδίως δε των αρμοδίων Διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και Διαχειριστή δικτύου του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών), το σύστημα ελέγχου χωρικών στοιχείων GIS, το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ), καθώς και τα ηλεκτρονικά συστήματα των φορέων χορήγησης της Άδειας Εγκατάστασης και της Άδειας Λειτουργίας, ενώ επιπλέον επιτρέπει την πλήρη αυθεντικοποίηση και πιστοποίηση των νομικών και φυσικών προσώπων που αιτούνται ή κατέχουν άδεια για έργο ΑΠΕ. Κατά τον τρόπο αυτό, έχει επιτευχθεί η αυτοματοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, υπό όρους ενισχυμένης διαφάνειας, νομικής ασφάλειας και επενδυτικής βεβαιότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης