Ενέργεια

Oπλοστάσιο 3 δισ ευρώ από ρύπους και ΕΛΑΠΕ για την κρίση - Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μαξίμου

Oπλοστάσιο 3 δισ ευρώ από ρύπους και ΕΛΑΠΕ για την κρίση - Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μαξίμου
Στις Βρυξέλλες εξετάζονται μέτρα εισφοράς των πυρηνικών για την αντιμετώπιση της κρίσης και αλλαγές στους μηχανισμούς των ΑΠΕ

Συναγερμός χτύπησε χθες στο Μαξίμου όχι μόνο για τα ζητήματα επάρκειας αερίου εξ αιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και το ζήτημα των τιμών που αναδεικνύεται σε φλέγον. Η τροπή που πήραν τα πράγματα εξάλλου μετά την απόφαση της Γερμανίας να παγώσει τη διαδικασία πιστοποίησης του Nοrd Stream 2 και την δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σ ένα νέο κόσμο, στον οποίο θα πληρώνει 2000 ευρώ τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Το ζήτημα των τιμών και η προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων απασχόλησε την σύσκεψη, που σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνου Ξιφαρά και του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα. Οι επικεφαλής ΔΕΗ και  ΔΕΠΑ  ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την πορεία των τιμών και τις δυνατότητες για περαιτέρω συνδρομή στην κυβερνητική προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει συμβάλει ήδη με ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, προσφέροντας εκπτώσεις στους πελάτες της και αντίστοιχα η ΔΕΠΑ με εκπτώσεις της τάξης του 20%.

Τα μαξιλάρια της κρίσης

Οι ρύποι και οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αποτελούν την βασική πηγή χρηματοδότησης των κοινωνικών μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα. Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας διαπιστώθηκε ότι για το 2022 τα συνολικά έσοδα που μπορούν να διατεθούν για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες ρύπων φτάνουν το 1,5 δις. ευρώ ενώ ένα αντίστοιχο ποσό μπορεί να συνεισφέρει ο ΕΛΑΠΕ ο οποίος αναμένεται στο τέλος του έτους να κλείσει με πλεόνασμα 2 δις. ευρώ. Σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα η αποτελεσματική διαχείριση των παραπάνω εσόδων από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη. Το συνολικό ποσό των 3 δις ευρώ ωστόσο από ρύπους και ΕΛΑΠΕ ενδέχται να μην επαρκέσει για να μετριάσει τις αυξήσεις από τις υψηλές τιμές ρεύματος, οι οποίες σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΕ θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και το 23.
Πιστοποιείται όμως, ότι οι απαντήσεις στην κρίση είναι τα κονδύλια που προκύπτουν από τις υψηλές τιμές των ρύπων και την υγεία του ΕΛΑΠΕ, του λογαριασμού των ΑΠΕ και όχι απο την χρήση των επιβαρυμένων λιγνιτικών μονάδων, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση για την παραμονή των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αποτυπώθηκε πριν την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, που πυροδότησε από χθες νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου "θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να παρέμβει στοχευμένα για να ανακουφίσει ανθρώπους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από την ανατίμηση στην ενέργεια". Η συνδρομή κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να  θεωρείται δεδομένη, με τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία να έχουν καταπιαστεί ήδη με την δύσκολη άσκηση περικοπής δαπανών από άλλους τομείς.


Εισφορές από κέρδη στην χονδρεμπορική για ΑΠΕ και πυρηνικά εξετάζουν στις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
πάντως θα θέσει επισήμως στις 2 Μαρτίου με την ανακοίνωση της Εκθεσης αξιολόγησης της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά, το κείμενο της οποίας έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, πρόσθετα μέτρα δράσης για την αναχαίτιση της ακρίβειας. Ένα από αυτά είναι η χρηματοδότηση μέσω της άντλησης εσόδων από τα κέρδη που απολαμβάνουν μονάδες παραγωγής χαμηλού λειτουργικού κόστους,όπως οι ΑΠΕ και οι πυρηνικές, που πληρώνονται στην υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στην οποία εκκαθαρίζονται οι χονδρεμπορικές τιμές της Ευρώπης. Στην ουσία η Επιτροπή μπροστά στο φάσμα της ακρίβειας που έρχεται και των επιπτώσεων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, πληθωρισμό και ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, υιοθετεί μέτρα που επέβαλε η Γαλλία και η Ισπανία τα οποία μέχρι πρότινος δεν έκανε αποδεκτά. Τα μέτρα αυτά όμως έχουν κόστος και τώρα η Γαλλία ανακεφαλαιoποιεί την EDF, δαπανώντας εκ νέου κρατικά κεφάλαια.

Επιπλέον εισηγείται αναδιάρθρωση των παρωχημένων, όπως τους ονομάζει, μηχανισμών στήριξης έργων ΑΠΕ, αναγνωρίζοντας ότι συχνά χρηματοδοτούνται από τους καταναλωτές και οδηγούν σε αύξηση της τιμής ρεύματος. Προτείνει την αποπληρωμή της παραγωγής ΑΠΕ όχι στην τιμή αγοράς αλλά βάσει της τιμής κόστους επένδυσης. Τα εργαλεία αυτά , θα είναι διαθέσιμα από τις 2 Μαρτίου και στην ελληνική κυβέρνηση και μένει να φανεί στο εάν θα τα αξιοποιήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης