Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γιατί ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στην Rusal

Γιατί ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στην Rusal

Ελλείψεις αλουμινίου και υψηλές τιμές  αποτρέπουν τις κυρώσεις

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απίθανο να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική Rusal εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα επιδεινώσει τις ελλείψεις αλουμινίου, θα ωθήσει τις τιμές σε νέα ρεκόρ και θα βλάψει την παραγωγή, λένε οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Η Rusal, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των παγκόσμιων προμηθειών αλουμινίου που υπολογίζονται από τους αναλυτές σε περίπου 70 εκατομμύρια τόνους φέτος, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο εκτός της Κίνας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Rusal που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2018 - και άρθηκαν στις αρχές του 2019 - προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στις επιχειρήσεις στον κλάδο των μεταφορών, των κατασκευών και της συσκευασίας με τις τιμές του αλουμινίου να έχουν αυξηθεί κατά 30% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι νομοθέτες αρχικά υποτίμησαν τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Rusal», δήλωσε ο αναλυτής της CRU, Eoin Brophy. «Τα αποθέματα αλουμινίου είναι τόσο χαμηλά σήμερα που μια επανάληψη αυτού του λάθους θα ήταν εκρηκτική για τις τιμές».
«Για να περιοριστούν οι διακοπές στην παραγωγή, είναι πολύ πιθανό ότι τυχόν υπάρχουσες συμβάσεις θα είναι εκτός κυρώσεων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο είπε ότι είναι πρόωρο να γίνουν εικασίες για συγκεκριμένα μέτρα, καθώς «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τυχόν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
«Οι κυρώσεις θα προταθούν, θα συζητηθούν και θα υιοθετηθούν μόνο ως αντίδραση σε περαιτέρω παραβίαση ή επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», επεσήμανε.

Άνοδος τιμών

Η πιθανότητα η αγορά να χάσει το αλουμίνιο της Rusal ώθησε τις τιμές στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) στα 3.333 δολάρια ο τόνος την περασμένη εβδομάδα, κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 3.380,15 δολαρίων ανά τόνο που έφθασε τον Ιούλιο του 2007.
Οι ελλείψεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται στα premiums που πληρώνουν οι καταναλωτές πάνω από την τιμή LME, σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ πάνω από 460 $ ανά τόνο και 790 $ ανά τόνο αντίστοιχα.
"Οποιεσδήποτε κινήσεις που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη βιομηχανία θα εξεταστούν πολύ προσεκτικά. Το αλουμίνιο έχει ήδη τιμολογηθεί σε ένα στοιχείο διαταραχής", δήλωσε ο αναλυτής της Macquarie Marcus Garvey, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε ένταση δεν μπορεί να αποτιμηθεί πλήρως σε αυτό το στάδιο.
«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στον εφοδιασμό ρωσικού αλουμινίου... η αγορά είναι εξαιρετικά σφιχτή».
Η Macquarie αναμένει ότι η αγορά αλουμινίου θα αντιμετωπίσει έλλειμμα 1,8 εκατομμυρίων τόνων φέτος μετά από έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίων τόνων το 2021.

Οι ελλείψεις σημαίνουν άντληση αποθεμάτων, που βρίσκονται σε αποθήκες εγκεκριμένες από το LME και που έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ σε 855.525 τόνους από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης