Τελευταία Νέα
Διεθνή

RT:Οι Ουκρανοί βουλευτές ζητούν από τον Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι με τον Πούτιν - Σταθεροποιούνται οι αγορές - Biden: Δεν θα παρέμβουμε

RT:Οι Ουκρανοί βουλευτές ζητούν από τον Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι με τον Πούτιν - Σταθεροποιούνται οι αγορές - Biden: Δεν θα παρέμβουμε
Οι Κινέζοι στηρίζουν τους Ρώσους - Οι  Ρώσοι κυκλώνουν το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με το Bloomberg η Ουκρανία αναφέρει ότι οι Ρώσοι είναι στην περίμετρο του Κιέβου, το δε φιλορωσικό  RT αναφέρει στο πρώτο θέμα του ότι οι Ουκρανοί βουλευτές ζητούν από τον Ζελένσκι να τα διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, μετέφερε την επιθυμία του προέδρου Πούτιν να ξεκινήσει συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, υπό την προοπτική των εγγυήσεων ότι η Ουκρανία θα διατηρεί πλέον «ουδέτερη στάση» και ότι δεν θα αναπτύξει όπλα στο έδαφός της
Με την τήρηση αυτών των όρων θα επιτευχθεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανία, ώστε να πάψει η Ρωσία να τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της και τον λαό της», σημείωσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα καθορίσει τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πέσκοφ.

Την ίδια ώρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δώσει διαταγή για αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε μια ειδική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.
Ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στο Κίεβο

Αργά το απόγευμα το CNN μετέδωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής το Κίεβο, με αλεξιπτωτιστές στα 30-40 περίπου χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα


BIden: Δεν θα εμπλακούμε στην σύγκρουση, αυστηρές κυρώσεις

Ο πρόεδρος Biden στο διαγγελμά του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξης:

Για πολλές εβδομάδες προειδοποιούσαμε για την επίθεση. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο. Αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες. Εξουσιοδοτώ νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία» ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έκανε λόγο για μεγάλες κυρώσεις στην τεχνολογία, στις εξαγωγές, στο ρωσικό νόμισμα, στις ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισεκ. δολάρια με αποκοπή τους από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για 4 τράπεζες όπως η VTB και ολιγάρχες.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για να μπορέσει να ενισχυθεί η προσφορά και να υποχωρήσουν οι τιμές.

Οι δράσεις μας θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος ετών προειδοποίησε. «Θα χτυπήσουμε αλύπητα την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατού τους και εκσυγχρονισμού του διαστημικού τους προγράμματος».
Αύριο Παρασκευή στο ΝΑΤΟ θα σχεδιαστούν τόνισε, τα επόμενα βήματα κατά της Ρωσίας.

Ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα εμπλακούν σε συγκρούσεις με τη Ρωσία στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την επικράτεια του ΝΑΤΟ» διευκρίνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν βάσει του Άρθρου 5.

Το ΝΑΤΟ επισήμανε, ανέπτυξε προγράμματα ταχείας αντίδρασης για να προστατευθούν οι σύμμαχοί του στα Ανατολικά της Ευρώπης.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει διακοπή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνεργασία με χώρες σε όλο τον κόσμο. «Θα απελευθερώσουμε περαιτέρω ποσότητες αν χρειαστεί» ανακοίνωσε.


Sputnik:O Ζελένσκι προτείνει την επιστροφή στον δρόμο της ειρήνης

Eν τω μεταξύ σύμφωνα με το Sputnik ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία προτείνει στη Ρωσία την επιστροφή στον δρόμο της ειρήνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η Ουκρανία δεν διάλεξε τον δρόμο του πολέμου, ωστόσο προτείνει την επιστροφή στον δρόμο της ειρήνης» δήλωσε την Πέμπτη (24/02).
Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για πρόσθετες «σκληρές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης του «μπλοκαρίσματος» της Μόσχας από το SWIFT.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ζελένσκι κατέθεσε στην ουκρανική Βουλή νομοσχέδιο για γενική επιστράτευση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή του Ντονμπάς.
Επίσης, ζήτησε από όλους όσοι θέλουν να προστατεύσουν τη χώρα, να πάρουν τα όπλα.


Το πυρηνικό χαρτί έπαιξε ο Πούτιν, όπως αποκαλύπτει το Politico.


Η έμμεση απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων: Αν επέμβει η Δύση, θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», σύμφωνα με την απόδοση του SKAI.gr===

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα, εάν η Δύση εξαπολύσει επιθέσεις για αντίποινα στη Ρωσία, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στον πόλεμο με την Ουκρανία θα προκαλούσε μια απάντηση «που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ».

«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας» είπε το πρωί ο Πούτιν στο διάγγελμά του, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Αναφορά στην πυρηνική «επιλογή» του Πούτιν έκανε και το Politico σημειώνοντας ότι από τη μέρα που που ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη, κατά παράβαση του Καταστατικού του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων βρίσκεται στο προσκήνιο.

«Το ότι ο Πούτιν συνέπραξε με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να παρακολουθήσει τον ρωσικό στρατό να διεξάγει μια άσκηση πυρηνικών όπλων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν ήταν τυχαίο. Οι δύο άνδρες έχουν προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να επανασχεδιάσει τον πυρηνικό χάρτη της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Politico, ο Λουκασένκο περνά από τα λόγια στις πράξεις, με ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να αλλάξει το σύνταγμα της Λευκορωσίας για να επιτρέψει τα πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος την Κυριακή.

«Ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία θα ήταν ανοιχτή να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν ακριβώς αυτό εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει όπλα ανατολικότερα ή εάν η Ουκρανία προσχωρήσει στη συμμαχία», επισημαίνει το Politico.

Προσθέτει δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται μια αμφισβητήσιμη ανάγνωση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) που εμποδίζει τα κράτη να «κατέχουν» πυρηνικά όπλα, αλλά τους επιτρέπει να φιλοξενούν αυτά τα όπλα.

Πέντε ευρωπαϊκά κράτη φιλοξενούν επί του παρόντος περίπου 100 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ: το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία — παρόλο που η κοινή γνώμη αντιτίθεται σθεναρά σε αυτές τις αναπτύξεις.

Χαρακτηριστική πάντως είναι η στήριξη των Κινέζων και έμμεσα και άμεσα προς την ρώσική πλευρά τόσο λόγω της άρνησης να λάβουν θέση κριτικής για την εισβολή όσο και για την επίρριψη ευθυνών στους Αμερικανούς.Επίσης σημειώνεται ότι ανακοίνωσαν ότι έχουν κάνει συμφωνία με τους Ρώσους για εισαγωγή σίτου.

Οι αγορές

Το κοντινό συμβόλαιο Μαρτίου για το φυσικό αέριο με άνοδο 35% στα 120 ευρώ/MWh, χαμηλότερα και Απρίλιος και Μάιος 112,33.

Καλύτερη  είναι η εικόνα της Wall με τον S&P να κινείται στις 4.245  ο S&P στο +0,45%.
Ο Nasdaq έχει μηδενίσει τις αρχικές ζημίες απο -3,5% και είναι στο +1,94% 13,285 μονάδες


Στα 1.925 δολ ο χρυσός , στα 103,6 δολ το brent  και στα 3.456 δολ/τόνος το αλουμίνιο.

Η απόδοση του treasury στο 1,94% και στο 1,11 το ευρώ/δολάριο.



Nωρίτερα:

Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν” στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν παράλληλα οι αρχές αυτής της πόλης.Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι ρωσικά ελικόπτερα επιτέθηκαν στο Γκοστόμελ, ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν τρία από αυτά, ενώ δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι πολλές εκρήξεις ακούγονταν από το Κίεβο.

Μεθοριακοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διεισδύσει στην περιοχή του Κιέβου και στην περιοχή Ζιτόμιρ που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυραυλικά συστήματα Grad.Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι φαίνεται μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο κέντρο του Κιέβου.Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα μέρος των κέντρων της στρατιωτικής της διοίκησης έχουν χτυπηθεί από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της γειτονικής της χώρας.


«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζει κάποιες από τις πιο σκοτεινές της ώρες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», τονίσε σε δήλωση του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, σε δήλωση του προς τον Τύπο με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ε.Ε θα απαντήσει με τον ισχυρότερο τρόπο, προαναγγέλοντας την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Ε.Ε θα σχεδιάσει άμεσα επείγουσα βοήθεια για την Ουκρανία.

Αναλυτικά η δήλωση του Τζουζέπ Μπορέλ:

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή ζει κάποιες από τις πιο σκοτεινές της ώρες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια μείζων πυρηνική δύναμη επιτέθηκε κατά γειτονικής της χώρας και απειλεί με αντίποινα οποιαδήποτε άλλη χώρα επιχειρήσει να τη βοηθήσει.

Δεν πρόκειται μόνο για την πιο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και για παραβίαση βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Έχει υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου [Σαρλ] Μισελ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεδριάσει απόψε. Θα συμφωνήσουν και θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση για την έγκριση της ισχυρότερης δέσμης μέτρων και της αυστηρότερης δέσμης κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ.Ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, θα επικοινωνήσω με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και να απευθύνει αυστηρή και ενωμένη έκκληση να σταματήσει αμέσως αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά και η ρωσική ηγεσία να αντιμετωπίσει πρωτοφανή απομόνωση.

Δεν είναι θέμα συνασπισμών, αλλά διπλωματικών παιχνιδιών εξουσίας. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Αφορά το μέλλον της παγκόσμιάς μας κοινότητας.Θα είμαστε ενωμένοι με τους διατλαντικούς εταίρους μας και με όλα τα ευρωπαϊκά έθνη για την υπεράσπιση αυτής της θέσης. Ενωμένοι, λέμε όχι στη βία και στην καταστροφή ως μέσο αποκόμισης πολιτικών οφελών.

Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα εθνών στον κόσμο. Και αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμά κανείς. Άμεσα θα σχεδιάσουμε επείγουσα βοήθεια για την Ουκρανία που βρίσκεται σε αυτή τη δεινή κατάσταση.Επίσης θα δραστηριοποιηθούμε για τη στήριξη επιχειρήσεων εκκένωσης, και για το προσωπικό μας, στις περιοχές που πλήττονται από τη ρωσική επίθεση.Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους διατλαντικούς και τους ομονοούντες εταίρους της, έχει καταβάλει άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφάλειας που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες αυτές και, αντ' αυτού, επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση του πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρέπει να σταματήσει αυτή την άσκοπη επίθεση. Σήμερα, οι σκέψεις μας πάνε στον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε δίπλα του.

Σε εξέλιξη είναι η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία από τρία μέτωπα στην Ουκρανία μετά την διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «αποστρατικοποίηση» της χώρας.

Η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και απειλές για περαιτέρω «σφοδρές κυρώσεις» από τη Δύση, με τις αγορές να κατρακυλούν ανά την υφήλιο.

Δεκάδες νεκροί

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες είτε εγκαταλείπουν είτε έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στο Κίεβο, ενώ οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 8 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 50 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων καθώς και ότι κατέρριψαν έξι μαχητικά αεροσκάφη.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Κυρώσεις τώρα στη Ρωσία

Για ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος ζήτησε να επιβληθούν τώρα περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία, καθώς όπως είπε, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.
«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση.
Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο.
Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει.
Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Putin.
Τώρα είναι ώρα για δράση» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο Kuleba.

Διάγγελμα Ζελένσκι: Δραματική έκκληση για επιστράτευση

  • Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με κάθε τρόπο
  • Ο εχθρός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες
  • Έχουμε τραυματίες στα νοσοκομεία, χρειαζόμαστε βοήθεια
  • Ακόμη και όσοι Ουκρανοί είχαν στερηθεί διάφορα δικαιώματα λόγω ποινικού μητρώου καλούνται πλέον στα όπλα
  • Με βάση απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όσοι μπορούν να πάρουν όπλα θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν ακόμη και αν υπήρχαν κυρώσεις σε βάρος τος, καθώς πλέον αυτές αίρονται
  • Ενθαρρύνω τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν με αγαθά και υπηρεσίες τους πολίτες
  • Η Ρωσία μας επιτέθηκε το πρωί, η Ρωσία είναι στον δρόμο του κακού, και η βούληση αυτού του κακού να σβήσει έναν ολόκληρο λαό δεν θα περάσει
  • Πολεμήστε στις πόλεις, στις πλατείες, όπου ζείτε
  • Δεν θα σβήσει η Ρωσία τον ουκρανικό λαό
  • Και δεν μπορείς να μπλοκάρεις την ιστορία. Δόξα στην Ουκρανία!

423432.JPG




Tεράστιο μποτιλιάρισμα στο Κίεβο, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας σπεύδουν να την εγκαταλείψουν

Νωρίτερα:

Πολεμική επιχείρηση με βομβαρδισμούς στόχων έχει ξεκινήσει η Ρωσία από τις 5 το πρωί σήμερα οδηγώντας σε μεγάλη αβεβαιότητα την παγκόσμια πολιτική σκηνή  και επιβεβαιώνοντας τα πλέον ζοφερά σενάρια. Η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, καθώς η σύγκρουση που ξεκίνησε προς το παρόν δείχνει ότι υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα από τις δύο πλευρές, ενώ ο Πούτιν δεν δίστασε τελικά να κάνει χρήση των όπλων. Το πετρέλαιο υπερέβη τα 100 δολάρια/βαρέλι brent με ο,τι και αυτό σημαίνει για το παγκόσμιο πρόβλημα του πληθωρισμού, δημιουργώντας τις ανησυχίες του στασιμοπληθωρισμού.

Τα μέσα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν εξουδετερωθεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Putin ανακοίνωσε στις 5 το πρωί ειδική στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να υπερασπίσει το Donbass.
Πρόκειται για μια πολεμική επιχείρηση,
η οποία ακόμη δεν έχει χαρτογραφηθεί καθώς εκρήξεις υπάρχουν στο Χάρκοβο και στην Μαριούπολη,  ενώ έχει εκκενωθεί το αεροδρόμιο του Κιέβου.
Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.


Τα μέσα αεράμυνας της Ουκρανίας έχουν εξουδετερωθεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τα μέσα αεράμυνας των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν κατασταλλεί.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και αεροπορικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.


Μεταξύ των όσων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος: Ο στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας και όχι η καταληψή της.
Προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, υπογραμμίζοντας ότι εάν υπάρξει, η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του εδάφους της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στοχεύει στην προστασία των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, η στόχευση δεν είναι οι άμαχοι. Οι εκρήξεις εντοπίζονται στο Χάρκοβο και την Μαριούπολη.

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 5 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Από την πλευρά του ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.

Παράλληλα σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, το εύρος της ρωσικής επίθεσης φαίνεται να είναι τεράστιο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα δέχθηκε επίθεση από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, με τη Ρωσία να φαίνεται να στοχεύει υποδομές κοντά σε μεγάλες πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και η Ντνίπρο.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία

Η «ευρείας κλίμακας εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώθηκε νωρίτερα από τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό επίθεση. Πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο.

 Στόλτενμπεργκ: Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

« Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.


Τι βομβαρδίζουν οι Ρώσοι

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών
σε ανακοίνωση μέσω Telegram, αναφέρει ότι επιθέσεις με ρουκέτες στοχεύουν ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο. Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας αναφέρει ότι έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις εναντίον 10 ουκρανικών περιοχών, κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Για τουλάχιστον επτά «ισχυρές» αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Vasilkovsky έξω από το Κίεβο, όπου φυλάσσονται τα στρατιωτικά βομβαρδιστικά της Ουκρανίας, κάνει λόγο η διοίκηση του Κιέβου


Άμεση απάντηση των ΗΠΑ


Μετά την δήλωση του Putin ότι η Ρωσία ξεκινάει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία στην ευρύτερη περιοχή του Donbass που βρισκόταν σε καθεστώς ημιαυτονομίας, η απάντηση των αμερικανών ήταν άμεση.

«Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν…
Ο κόσμος θα θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη», είπε ο Biden σε δήλωση του.

Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την κρίση, δεσμευόμενος για «περαιτέρω συνέπειες» άμεσα:

Η δήλωση Biden για τις νέες εξελίξεις στην Ουκρανία

«Οι προσευχές όλου του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο πρόεδρος Putin επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο.
Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία.
Θα παρακολουθώ την κατάσταση από τον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα και θα συνεχίσω να λαμβάνω τακτικές ενημερώσεις από την ομάδα εθνικής μου ασφάλειας
Θα συναντηθώ με τους ομολόγους μου της G7 το πρωί και μετά θα μιλήσω στον αμερικανικό λαό για να ανακοινώσω τις περαιτέρω συνέπειες που θα επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στη Ρωσία για αυτήν την περιττή πράξη επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
Θα συντονιστούμε επίσης με τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουμε μια ισχυρή, ενιαία απάντηση που θα αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Συμμαχίας.

Οι αγορές

To brent
πάνω από τα 100 δολ και στα 105 δολ + 8%, αλουμίνιο +4% 3.440 δολ/τόνος,  ανοδικά τα ομόλογα στο 1,87% η απόδοση του Treasury, στο 0,21% η απόδοση του bund .
Στο - 2,6% τα futures του S&P , στο - 4,2% ο Eurostoxx, DAX - 4,16%,  στα 1.945 δολ ο χρυσός +1,83% και στο 1,1226 το δολάριο με το ευρώ.


Nωρίτερα:

O Ουκρανός πρέσβης ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει ο πόλεμος.

Ανοδικά το πετρέλαιο 3%, πτωτικά τα futures στην Wall 2%.

Έκκληση Ζελένσκυ προς τους Ρώσους
για να υπάρξει έστω και την ύστατη ώρα η διπλωματική οδός και προειδοποίηση για τον κίνδυνο να ακολουθήσει μεγάλος ευρωπαϊκός πόλεμος.
Συνεδριάζει ήδη  για την Ουκρανία το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Νωρίτερα:

Στρατό σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στέλνει ο Πούτιν
καθώς σύμφωνα με τον Πεσκόφ οι επικεφαλής των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR), Ντένις Πουσίλιν και Λεονίντ Πασέτσνικ, ζήτησαν από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, βοήθεια για να αποκρούσουν μία «επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων» και να αποφύγουν απώλειες μεταξύ των αμάχων

«Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έλαβε επιστολές από τον επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέτσνικ, και τον επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.
Οι ηγέτες αυτών των Δημοκρατιών, εκ μέρους του λαού τους, εκφράζουν για μία ακόμα φορά ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο της Ρωσίας για την αναγνώριση των κρατών τους» είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Sputnik.
Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα πως οι Πουσίλιν και Πασέτσνικ τόνισαν ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη στο Ντονμπάς και πως ο κόσμος συνεχίζει να εκκενώνει.

«Οι πράξεις του καθεστώτος του Κιέβου επιβεβαιώνουν την απροθυμία να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς» γράφει η επιστολή, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες του Ντονμπάς τονίζουν πως«το καθεστώς του Κιέβου έχει σκοπό να επιλύσει τη διαμάχη διά της βίας».
«Οι επικεφαλής των δύο Δημοκρατιών, με στόχο να αποτρέψουν απώλειες αμάχων και μία ανθρωπιστική καταστροφή, στη βάση των άρθρων 3 και 4 των συμφωνιών φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας ανάμεσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και τις Δημοκρατίες, ζητούν από τον Πρόεδρο της Ρωσίας βοήθεια στην απώθηση επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας» λέει ο Πεσκόφ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης