Ενέργεια

H ρωσική ειβολή στην Ουκρανία «διώχνει» την BP από την Rosneft

H ρωσική ειβολή στην Ουκρανία «διώχνει» την BP από την Rosneft
Ο πετρελαϊκός γίγαντας δέχθηκε πίεση από τη βρετανική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, μετά τη ρωσική εισβολή

Την απόφασή της ότι αποχωρεί από τον ρωσικό κολοσσό Rosneft, του οποίου κατέχει το 19,75%, ανακοίνωσε χθες (27/2) η BP. To ποσοστό αυτό αποτιμάται σε 25 δισ. δολάρια και η μετοχή καταγράφει απώλειες της τάξης του 7%.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο όμιλος διευκρίνισε ότι ο γενικός διευθυντής του Bernard Looney παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, και η απόφαση έχει «άμεση ισχύ». Η εταιρεία αναμένεται να πουλήσει τις μετοχές της.

Οι πιέσεις

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, ο πετρελαϊκός γίγαντας δέχθηκε πίεση από τη βρετανική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, μετά τη ρωσική εισβολή. Η BP ήταν μέτοχος της ρωσικής εταιρείας από το 2013.

Ο Looney ήταν μέλος του συμβουλίου της Rosneft από το 2020, μαζί με τον πρόεδρο Igor Sechin, που είναι στενός φίλος και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. Μάλιστα, ο Looney είχε βρεθεί στη Ρωσία τον Οκτώβριο και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο, γεγονός που αργότερα είχε χαρακτηρίσει «προνόμιο».

Ο πρόεδρος της BP, Helge Lund, δήλωσε πως παρότι η BP δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και είχε «εκπληκτικούς Ρώσους συνεργάτες», η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε «τραγικές συνέπειες σε όλη την περιοχή» και σηματοδοτεί θεμελιώδεις αλλαγές που «οδήγησαν το συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή διαδικασία, πως η ανάμειξή μας με την Rosneft, κρατική επιχείρηση, πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης