Ενέργεια

Στον «αέρα» η ακεραιότητα του OPEC+ λόγω Putin - Τα αγκάθια και οι κερδισμένοι

Στον «αέρα» η ακεραιότητα του OPEC+ λόγω Putin - Τα αγκάθια και οι κερδισμένοι
Η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι δεν θα είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Πούτιν σε ένα μεγάλο τμήμα παραγωγών ενέργειας

Η συνεργασία του OPEC+ αντιμετωπίζει πιθανή κατάρρευση μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι επιθετικές στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εν λόγω συνεργασία και συγκεκριμένα στην αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Oilprice.

H συνταγή επιτυχίας ανάμεσα σε Ριάντ, Μόσχα και Άμπου Ντάμπι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθώς οι δυτικές δυνάμεις θα θέσουν τη Σαουδική Αραβία, το Άμπου Ντάμπι και άλλους υπό σοβαρή πίεση για να διακόψουν τη στρατηγική τους συνεργασία με τη Μόσχα.

Ακανθώδη ζητήματα

Η αυξανόμενη οικονομική, χρηματοοικονομική και στρατηγική στρατιωτική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των κυρίαρχων αραβικών παικτών, ιδίως του Ριάντ, του Άμπου Ντάμπι και της Αιγύπτου που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, με τη Μόσχα βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Επισήμως, οι αραβικές χώρες δεν «καλούνται» να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες, το θέμα θα τεθεί σίγουρα στο τραπέζι.

Η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι δεν θα είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον Πούτιν σε ένα μεγάλο τμήμα παραγωγών ενέργειας. Αυτό το διήμερο αναμένεται καθοριστικό για τη συνέχεια και την πορεία των εξελίξεων, ειδικά στην περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.  Την ώρα αυτή άλλωστε σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις και τα προβλήματα του Οργανισμού

Για τους δύο βασικούς ηγέτες του ΟΠΕΚ, το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι, πρόκειται μια πολύ δυνατή εξίσωση. Ενώ η κρίση στην Ουκρανία προσφέρει εν μέρει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στους Άραβες παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της αύξησης των τιμών του αργού, οι στρατηγικοί αναλυτές του ΟΠΕΚ πρέπει τώρα να αξιολογήσουν τα σκαμπανεβάσματα της συνέχισης αυτής της συνεργασίας.

Ήδη, ο OPEC+ πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας γενικά, καθώς ορισμένοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ δεν είναι ήδη σε θέση να συμβαδίσουν με τις δικές τους ποσοστώσεις. Ενώ ο ΟΠΕΚ+ έχει επιμείνει στις γνωστές μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής του, τα πραγματικά επίπεδα παραγωγής υστερούν, αντανακλώντας ένα έλλειμμα ποσόστωσης 600.000 bpd. Τους επόμενους μήνες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Η έλλειψη επενδύσεων, η μείωση της παραγωγής κοιτασμάτων και η υστέρηση των υποδομών πετρελαίου είναι οι κύριες αιτίες.

Η Ρωσία, ως μία από τις κύριες δυνάμεις του ΟΠΕΚ+, αντιμετωπίζει επίσης ορισμένα ζητήματα παραγωγής. Ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη αναφέρει ότι η πλεονάζουσα δυναμικότητα της Ρωσίας είναι τώρα κάτω από 300.000 bpd. Η Μόσχα παράγει επί του παρόντος περίπου 10,8 εκατομμύρια bpd, αλλά θα πρέπει να παράγει κοντά στα 12 εκατομμύρια bpd σύμφωνα με τις συμφωνίες του OPEC+. Εάν δεν καταφέρει να φτάσει αυτούς τους αριθμούς, η επιρροή της Μόσχας βρίσκεται υπό πίεση στη συμμαχία.

Γεωπολιτικά, η ακεραιότητα του ΟΠΕΚ+ είναι πολύ σημαντική. Το Ριάντ, το Άμπου Ντάμπι και επίσης η Αίγυπτος, έχουν κουραστεί από την έλλειψη δέσμευσης της Ουάσιγκτον ως στρατιωτικού και οικονομικού εταίρου. Η Μόσχα και το Πεκίνο γεμίζουν τα κενά. Τα αραβικά κρατικά επενδυτικά ταμεία επενδύουν ολοένα και περισσότερο στη Ρωσία, την Κίνα και την Ασία, ενώ οι ρωσικές επενδύσεις σε λιμάνια και βιομηχανικές ζώνες, όπως κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ, έχουν επίσης πολιτικό αντίκτυπο. Επί του παρόντος, καμία αραβική χώρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει σαφή επιλογή μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Τέλος, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του ΟPEC στις 2 Μαρτίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης