Ενέργεια

Η ετοιμότητα της Sonatrach για επιπλέον προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ

Η ετοιμότητα της Sonatrach για επιπλέον προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ
To αλγερινό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 11% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης

Η Αλγερία δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει την ΕΕ με επιπλέον φυσικό αέριο από το πλεόνασμά της μέσω του αγωγού Transmed που συνδέει την Αλγερία με την Ιταλία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Sonatrach, Toufik Hakkar, όπως αναφέρει η Ηurriyet και αναμεταδίδει το Arabnews.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Αλγερίας είναι «ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τους μακροπρόθεσμους εταίρους της σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων», φέρεται να είπε ο Hakkar στην εφημερίδα Liberte, προσθέτοντας πάντως πως, αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα πλεονάσματος φυσικού αερίου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αφού καλυφθούν η εθνική ζήτηση και οι «συμβατικές δεσμεύσεις».

H αδιάθετη χωρητικότητα

Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχει αδιάθετη χωρητικότητα στον αγωγό Transmed που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να «αυξήσει τις προμήθειες στην ευρωπαϊκή αγορά». Ο αγωγός Transmed, που λειτουργεί από κοινού με την ιταλική ENI, έχει χωρητικότητα περίπου 32 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως - τετραπλάσια από αυτή του αγωγού Medgaz προς την Ισπανία.

Το ανώτατο στέλεχος πρόσθεσε ότι η Sonatrach θα μπορούσε να επεκτείνει τις προμήθειές της σε χώρες που δεν εξυπηρετούνται επί του παρόντος από υπάρχοντες αγωγούς μέσω δεξαμενόπλοιων LNG. Ο Hakkar είπε ότι η Ευρώπη είναι η «φυσική αγορά επιλογής» για το αλγερινό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 11% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Τέλος, από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Abdelmajid Attar δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η Αλγερία εξάγει το πολύ 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Transmed», αφήνοντας χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Αλγερία από μόνη της δεν θα είναι σε θέση να «αντισταθμίσει τη μείωση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου», σημειώνοντας ότι μπορεί να προσφέρει το πολύ δύο ή τρία εκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης