Ενέργεια

ΗΠΑ: Στο «τραπέζι» οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας - Απογειώνεται η τιμή του πετρελαίου στα 113 δολ , στο +1,9% η Wall

ΗΠΑ: Στο «τραπέζι» οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας - Απογειώνεται η τιμή του πετρελαίου στα 113 δολ , στο +1,9% η Wall

 Ο Μπάιντεν δεν αποκλείει απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία - Έως και 113 δολ. έφθασε το πετρέλαιο

Σχετικά Άρθρα
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι όταν ρωτήθηκε για το εάν οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «ζυγίζει» τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά και στις ανάγκες των Αμερικανών, εξετάζοντας εάν θα συμπεριλάβει τον ενεργειακό τομέα στα μέτρα που λαμβάνει κατά της Ρωσίας μετά την επίθεση στο ουκρανικό έδαφος.

Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ, ευρισκόμενες σε υψηλά από το Μάιο του 2011 στα 113 δολ για το brent +8% και 111 δολ για το crude.
O S&P στις 4.392 μονάδες στο +2% με Chevron στο +3% 154 δολ.
Ο δολαριακός δείκτης σε υψηλό 10ετίας στο 1,11 με το ευρώ και η απόδοση του 10ετους στο 1,859%

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ ανοιχτές» στην επιβολή κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας καθώς σταθμίζει επίσης τον πιθανό αντίκτυπο στην αγορά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη καθώς οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα υψηλά οκτώ ετών και σημειώθηκαν διακοπές παροχής.

Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι ενώ η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να χτυπήσει τον τεράστιο ενεργειακό τομέα της Μόσχας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και οι τιμές ενέργειας των ΗΠΑ είναι ένας βασικός παράγοντας.
Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της θα επιβάλουν ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία, ο Ψάκι είπε στο MSNBC: «Είμαστε πολύ ανοιχτοί».

"Το εξετάζουμε. Είναι στο τραπέζι, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε ποιες θα είναι όλες οι επιπτώσεις", πρόσθεσε.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη στοχεύσει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως μέρος των σαρωτικών οικονομικών κυρώσεων μετά την εισβολή, οι αμερικανοί traders έχουν ήδη ενεργήσει για να σταματήσουν τέτοιες εισαγωγές, διαταράσσοντας τις αγορές ενέργειας.
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εμποδίσει το ρωσικό πετρέλαιο εάν η Μόσχα συνεχίσει την επιθετικότητά της κατά του Κιέβου. Ωστόσο, η Ψάκη είπε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές.

«Αυτό είναι κάτι που ζυγίζουμε πολύ», είπε στο CNN.

Αμερικανοί αναλυτές μιλώντας στο CNBC εκτιμούν ότι το ρωσικό πετρέλαιο που εξάγεται από κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσης είναι αποκλεισμένο στην Μάυρη Θάλασσα είτε στην Βαλτική καθώς είτε οι ναυτιλακές εταιρίες δεν θέλουν να το μεταφέρουν είτε οι κινεζικές τράπεζες δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο χρηματοδότησης υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στα 113 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Περί τις 20:20 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στα 108 δολ. το βαρέλι συμειώνοντας άνοδο 5% και το brent βρισκόταν στα 110 δολάρα το βαρέλι με άνοδο 5,26%

ΟΠΕΚ: Αυξήσεις στην παραγωγή

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη συμφώνησε να τηρήσουν τις μέτριες αυξήσεις της παραγωγής τους, προσφέροντας μικρή ανακούφιση στην αγορά ή στους καταναλωτές.
«Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά και αυτό περιλαμβάνει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας για τον αμερικανικό λαό», είπε η Ψάκη. «Δεν προσπαθούμε να βλάψουμε τον εαυτό μας, προσπαθούμε να βλάψουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική οικονομία».

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν να απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις διακοπές του εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν ένα πακέτο κυρώσεων που στοχεύει περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες καθώς και τις εταιρείες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Προηγούμενες κυρώσεις έπληξαν τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, μεταξύ άλλων στόχων.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης