Χρηματιστήριο & Αγορές

Powell (Fed): Αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, μεταβλητότητα στις αγορές λόγω Ουκρανίας

Powell (Fed): Αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, μεταβλητότητα στις αγορές λόγω Ουκρανίας
Οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
Aύξηση επιτοκίων «βλέπει» ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell τον Μάρτιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να εντείνει την αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, στο κείμενο της ομιλίας του ο Powell επιβεβαιώνει τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνάντησή μας αργότερα αυτόν τον μήνα», είπε ο Powell την Τετάρτη σε δηλώσεις που προετοιμάστηκαν για την εμφάνισή του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου.
«Η διαδικασία άρσης των μέτρων στήριξης ,υπό τις τρέχουσες συνθήκες, θα περιλαμβάνει αυξήσεις στο εύρος στόχου για το βασικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων όσο και για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας».
Ο Powell είπε ότι η αγορά εργασίας είναι «εξαιρετικά σφιχτή» - ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τους βουλευτές ότι η κεντρική τράπεζα έχει επιτύχει τον μέγιστο στόχο της για την απασχόληση, γεγονός που ανοίγει την πόρτα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Προσέθεσε δε ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν και αναλαμβάνουν νέες θέσεις ωθώντας ανοδικά τους μισθούς με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών.
«Γνωρίζουμε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας είναι να προωθήσουμε μια μακρά επέκταση, και αυτό είναι δυνατό μόνο σε ένα περιβάλλον.  


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης