Ενέργεια

«Πανηγύρι» διαρκείας στις ενεργειακές αγορές – ΤΤF (+12,4%) στα 186e/MWh, brent 118 δολ (+4,8%), ανάκαμψη ΧΑ

«Πανηγύρι» διαρκείας στις ενεργειακές αγορές – ΤΤF (+12,4%) στα 186e/MWh, brent 118 δολ (+4,8%), ανάκαμψη ΧΑ
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Tellurian, για τρίτο συνεχή μήνα το αμερικανικό LNG κατά ¾ κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη και αυτό εκτιμάται ότι θα είναι μια πολιτική που θα συνεχιστεί
Σχετικά Άρθρα

To κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει για τα καλά στις ενεργειακές αγορές, καθώς σήμερα το πρωί 3/3 οι τιμές του TTF συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους με άνοδο 12,4% στα 186 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Απριλίου με τις επόμενες διάρκειες να πέφτουν μέχρι τα 175 ευρώ,

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Tellurian, για τρίτο συνεχή μήνα το αμερικανικό LNG κατά ¾ κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη και αυτό εκτιμάται ότι θα είναι μια πολιτική που θα συνεχιστεί.

Παράλληλα, η Δανία έδωσε το ΟΚ για τη δημιουργία αγωγού που θα την συνδέει με την Πολωνία δυναμικότητος 10 bcm για μεταφορά νορβηγικού αερίου. Το έργο αυτό είχε απορριφθεί πέρυσι για περιβαλλοντικούς λόγους και δείχνει  την αλλαγή τάσης στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Παράλληλα, το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του τάση, καθώς όλα δείχνουν ότι θα επισημοποιηθούν οι κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών με αποτέλεσμα το brent να έχει ξεπεράσει τα 118 δολ/βαρέλι +4,8% και το crude τα 115 (+4,4%).

Την ίδια ώρα το μείγμα της ελληνικής αγοράς παρουσιάζει επιπλέον κοστοβόρο εικόνα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ στις 10 το πρωί με το φυσικό αέριο να κατέχει το 59%, τις ΑΠΕ να περιορίζονται στο 14%, τις υδροηλεκτρικές στο 13% και τους λιγνίτες στο 12%.

Οι εξαγωγές κατά 598 MWh αποδεικνύουν και το γεγονός ότι όπως γράφει το WEN, σε σχετικούς όρους η ελληνική χονδρική είναι σήμερα φθηνότερη από άλλες ευρωπαϊκές.

Τα futures του S&P κινούνται σταθεροποιητικά ελαφρά ανοδικά ενόψει της δεύτερης συνάντησης για την διαπραγμάτευση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και μετά τη χθεσινή τους άνοδο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης