Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tα νούμερα της ΔΕΗ σε ρευστότητα και καθαρό χρέος που "βγάζουν" μάτια - Οι βασικοί λόγοι που η AXIA επιμένει για τα 15,1 ευρώ

Tα νούμερα της ΔΕΗ σε ρευστότητα και καθαρό χρέος που
H σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA είναι 1 προς 1
Η μάχη στην κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει ανάψει καθώς μάλιστα η έναρξη του πολέμου ξανάφερε στην επιφάνεια τους βασικούς προβληματισμούς της αγοράς που την πίεσαν σε πρώτη φάση.
Δηλαδή τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών σε ληξιπρόθεσμα, την ανησυχία για την διαχείριση του αυξημένου κόστους των τιμών του φυσικού αερίου με την παράλληλη αβεβαιότητα που φέρνει η διασπορά των ενδεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων ενός πολέμου.

Η κεφαλαιποίηση έχει χάσει 10% την τελευταία εβδομάδα και βρίσκεται 15% χαμηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου,
Το κυριότερο στοιχείο όμως όπως αναφέρει το Flash note της ΑΧΙΑ, που βγήκε χθες το απόγευμα, είναι μια προσδοκία που δημιουργήθηκε στην αγορά για ρυθμιστικά μέτρα που θα μείωναν το θετικό αποτέλεσμα της εταιρίας. Αυτά όμως, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει από την πληροφόρηση δεν πρόκειται να ληφθούν. Πρόκειται για σημείωση το συντάκτη και όχι μέρος της ανάλυσης.

ΕBITDA και Fundamentals

Η ανάλυση αναφέρει, ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της AXIA το hedging αλλά και η πλήρως καθετοποιημένη δομή της θα της εξασφαλίσουν τελικά ebitda 800 - 900 εκατ ευρώ για το 2022.
Kαι αυτό για τα κάτωθι:
- Το θετικό απαοτέλεσμα από τη λιανική είναι "κλειδωμένο" από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
- Έχει αντισταθμιστεί τεράστιο τμήμα από την έκθεση σε φυσικό αέριο.
- Οι υδροηλεκτρικές συμβάλλουν τα μέγιστα στις ταμειακές ροές στο περιβάλλον των υψηλών τιμών
- Η πτώση των τιμών των CO2 μειώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα των λιγνιτικών.
-  Σταθερή συμβολή κατά 400 εκατ από τον ΔΕΔΔΗΕ (σε ενοποιημένο επίπεδο).

Τούτων δοθέντων το FCF, οι ελεύθερες ταμειακές ροές προ επενδύσεων θα κυμαίνονται σε 350 εκατ, αντιστοιχούν σε 11%.

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναφέρουν οριακή κερδοφορία 2 εκατ το 2021, έναντι ζημιάς 7,4 εκατ το 2020 και προβλέπονται ζημιές 30 εκατ για το 2022 σε λειτουργικό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά το καθαρό αποτέλεσμα θα καταγράψει τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ που ανέχρονται σε 700 εκατ.

Ισχυρή βάση και ρευστότητα - Υποτιμημένη αξία

Με δεδομένο ότι την περασμένη Δευτέρα η ΔΕΗ έβαλε στο ταμείο της 1,3 δισ από την Macquarie, προστίθεται σε αυτό το 1,3 δισ της αύξησης κεφαλαίου και η τρέχουσα ρευστότητα, καταλήγει η ανάλυση στο συμπέρασμα ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι της τάξης των 3 δισ.
Τούτου δοθέντος το καθαρό χρέος είναι κάτω από 1 δισ ή σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA είναι 1 προς 1.
Αυτό συγκρίνεται με μια τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ και με αξία επιχείρησης  EV στα 4 δισ λιγότερο από το 100% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ.

Η εκτίμηση είναι ότι η παροχή της έκπτωσης και η δυνατότητα ρυθμίσεων θα προλάβει την δημιουργία νέων ανεξόφλητων λόγω της κρίσης.

Η ανάλυση, που υπογράφεται από κ. Αργύρη Γκόνη  διατηρεί την τιμή - στόχο των 15,10 ευρώ με ένδειξη buy.

Θα προσθέταμε, ότι αν η ευρωπαϊκή πολιτική μετά τις δηλώσεις Τίλεμανς αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ των λιγνιτών η ΔΕΗ αποκτά και επιπλέον πλεονέκτημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης