Ενέργεια

Απογείωνεται το πετρέλαιο - Πάνω από τα 114 δολ. το brent και 111 δολ. το αργό

Απογείωνεται το πετρέλαιο - Πάνω από τα 114 δολ. το brent και 111 δολ. το αργό
Αυξάνεται η πίεση στον Μπάιντεν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ

 

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε 4% στα 115 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή σε μια ασταθή συνεδρίαση, καθώς οι φόβοι για διακοπή των ρωσικών εξαγωγών ενόψει των δυτικών κυρώσεων αντισταθμίζουν την προοπτική μεγαλύτερης ιρανικής προμήθειας σε περίπτωση πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατέλαβαν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης σε μια απερίσκεπτη επίθεση όπως την χαρακτήρισε η Ουάσιγκτον, αν και η πυρκαγιά σε ένα κτίριο σβήστηκε και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τοποθεσία ήταν ασφαλής.

Περί τις 18: 59 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 3,4% έως και 114,24 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φθάσει τα 114,90 δολάρια. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύεται 3,9% στα 111,57 δολ.αφού άγγιξε το υψηλό των 112,84 δολ.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι φόβοι για την προσφορά θα παραμείνουν στο επίκεντρο», δήλωσε ο Stephen Brennock της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχει «μια νέα αίσθηση επείγοντος» για την αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας.

Το αργό πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας αυτή την εβδομάδα και οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν τα ισχυρότερα εβδομαδιαία κέρδη τους από τα μέσα του 2020, με το δείκτη αναφοράς του αμεριακνικού αργού να αυξάνεται περισσότερο από 21% και το Brent 17%.

«Θα μπορούσαμε κάλλιστα να οδηγούμαστε σε ύφεση των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Craig Erlam της χρηματιστηριακής OANDA. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έχει κορυφωθεί».

Εν αναμονή της συμφωνίας με το Ιράν

Την Πέμπτη οι τιμές κινήθηκαν σε εύρος 10 δολαρίων, αλλά υποχώρησαν για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και να χαλαρώσει τις περιορισμένες προμήθειες.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η «βιασύνη» της Δύσης να καταλήξει σε μια πυρηνική συμφωνία «δεν μπορεί να εμποδίσει την τήρηση των κόκκινων γραμμών του Ιράν», συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών εγγυήσεων.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται υπό τους φόβους ότι οι δυτικές κυρώσεις θα διακόψουν τις αποστολές από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο .

Η εμπορική δραστηριότητα για το ρωσικό αργό έχει επιβραδυνθεί καθώς οι αγοραστές διστάζουν να κάνουν αγορές λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Περισσότερα αποθέματα πετρελαίου πρόκειται να προστεθούν από μια συντονισμένη αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων πετρελαίου από τις ανεπτυγμένες χώρες, που συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα. Η Ιαπωνία δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να απελευθερώσει 7,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης