Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Γερμανία θα διπλασιάσει την αιολική και ηλιακή ενέργεια εν μέσω αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής

Η Γερμανία θα διπλασιάσει την αιολική και ηλιακή ενέργεια εν μέσω αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής

Σχέδια για 572 TWh ΑΠΕ έως το 2030 και 100% πράσινη ενέργεια 2035

 

Η Γερμανία πρόκειται να διπλασιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ θα επανεξετάσει τα σχέδια κλεισίματος των μονάδων άνθρακα και πυρηνικών ως απάντηση στην αυξημένη απειλή για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που επικαλείται η S&P Global Commodity Insights.

Το λεγόμενο "πακέτο του Πάσχα" περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) και την υπεράκτια αιολική ενέργεια, αυξάνοντας την αιολική και ηλιακή ισχύ κατά 80% στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030.
Αυτό θα απαιτούσε τουλάχιστον διπλασιασμό της ετήσιας παραγωγής σε 572 TWh, ανέφερε το προσχέδιο.
«Ο νέος στόχος στο EEG είναι να γίνει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας σχεδόν πλήρως βασισμένο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (2021), στόχος για το 2030 ήταν 65%, ενώ για το 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προέβλεπε μόνο «πριν από το 2050».
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η εστίαση ήταν στην ασφάλεια του εφοδιασμού με το υπουργείο να επανεξετάζει τις ημερομηνίες κλεισίματος της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, άνθρακα και λιγνίτη.

Για την πυρηνική ενέργεια, η εκτεταμένη λειτουργία για τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μετά τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν αντικείμενο συζήτησης εάν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ στις 28 Φεβρουαρίου.


γερμανια.JPG

Οι Γερμανοί χειριστές αντιδραστήρων EnBW και PreussenElectra αντιμετώπισαν προκλήσεις στην ανατροπή των μακροχρόνιων σχεδίων σταδιακής κατάργησης, αλλά αργότερα δήλωσαν ότι εάν ζητηθεί από την κυβέρνηση θα εργαστούν για να βοηθήσουν στη διατήρηση των αντιδραστήρων online.

Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν οι εταιρείες εκμετάλλευσης άνθρακα Steag και RWE καθώς και πολιτικοί ηγέτες περιοχών εξόρυξης λιγνίτη στην Ανατολή σχετικά με την επιστροφή ή την καθυστέρηση του κλεισίματος των εργοστασίων άνθρακα.

Οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 20% περίπου το προηγούμενο δεκαπενθήμερο εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Ρωσία που διαπραγματεύονταν στις 3 Μαρτίου γύρω στα 160 ευρώ/MWh εν μέσω πρωτοφανούς αστάθειας, σύμφωνα με στοιχεία ανταλλαγής EEX.
Το κόστος παραγωγής για το εργοστάσιο φυσικού αερίου για το επόμενο τρίμηνο ξεπέρασε τα 300 ευρώ/MWh στις 2 Μαρτίου καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global.
Η διαφορά μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023 διευρύνθηκε από περίπου 8 ευρώ/MWh 25 Φεβρουαρίου σε σχεδόν 50 ευρώ/MWh στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία ανταλλαγής.

Ετήσιοι ηλιακοί, αιολικοί όγκοι

Το προσχέδιο EEG καθορίζει σχέδια για υπερτριπλασιασμό της ηλιακής ισχύς σε 200 GW έως το 2030 μέσω διαγωνισμών και βελτιωμένης στήριξης για μικρότερα έργα.
Η ετήσια αύξηση ηλιακής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί στα 20 GW από το 2028 έως το 2035 με υποχρεωτική την εγκατάστσεη πάνελ στην οροφή ορισμένων νέων κτιρίων.
Το κατώτατο όριο ισχύος σε διαγωνισμούς πρόκειται να αυξηθεί σε 1 MW από 0,3 MW για εμπορικές στέγες και από 0,75 MW για επίγεια ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα.

Για την χερσαία αιολική ενέργεια, οι ετήσιοι όγκοι προσφοράς πρόκειται να αυξηθούν στα 10 GW από το 2027 έως το 2035, με στόχο τον υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας ισχύος στα 110 GW.
Μικρότερες αιολικές αναπτύξεις των λεγόμενων έργων πολιτών ενδέχεται να μην χρειάζεται να ανταγωνίζονται στους διαγωνισμούς για συμβάσεις υποστήριξης με ανώτατο όριο 18 MW για αιολικά και 6 MW για ηλιακά έργα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης έναν ειδικό νόμο για την αιολική ενέργεια στην ξηρά προκειμένου να βοηθήσει στην απεμπλοκή της ανάπτυξης που καθυστέρησε λόγω των νόμων για τον χωροταξικό σχεδιασμό, την απόσταση των ανεμογεννητριών από τη στέγαση και άλλα ζητήματα αδειοδότησης.
Για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, το σχέδιο νόμου σχεδιάζει να εισαγάγει συμβάσεις υποστήριξης τύπου Συμβάσεων Διαφοράς για διαγωνισμούς που έχουν σχεδιαστεί και ενισχυθεί για την άνοδο του στόχου του 2030 από 20 GW σε 30 GW.

γερμανια_2.JPG

Για το 2023 έως το 2026 οι υπεράκτιες προσφορές αιολικής ενέργειας επρόκειτο να αυξηθούν σε περίπου 5-7 GW από μια προγραμματισμένη ισχύ 4 GW για την περίοδο.
Από το 2027, περίπου 4 GW θα δημοπρατούνται κάθε χρόνο.
Οι αρχές εργάζονται ήδη για τη διάθεση περισσότερων υπεράκτιων εκτάσεων για ανάπτυξη.

Συνολικά, το σχέδιο EEG προϋποθέτει 572 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που απαιτούνται μέχρι το 2030 για να επιτευχθεί το μερίδιο στόχο του 80%.

Η γερμανική αιολική και ηλιακή ενέργεια έχει παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι στιγμής φέτος από ό,τι ο άνθρακας, ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο μαζί, κυρίως λόγω των ταχυτήτων ρεκόρ του ανέμου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του TSO.

Ωστόσο, η αύξηση της αιολικής δυναμικότητας έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων αδειοδότησης, αυξανόμενης τοπικής αντίθεσης σε χερσαία έργα και καθυστερημένης επέκτασης του δικτύου για τη μετάδοση υπεράκτιου αιολικού αέρα σε κέντρα ζήτησης στη Νότια Γερμανία.

Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να επισπεύσει τις αδειοδοτήσεις για έργα υποδομής, ειδικά εάν επηρεαστεί η εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια του εφοδιασμού ώστε να συμπεριληφθούν στη σχεδιαζόμενη νομοθεσία.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης