Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό οδηγούν σε ρεκόρ τις τιμές spot LNG στην Ασία

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό οδηγούν σε ρεκόρ τις τιμές spot LNG στην Ασία

Οι Ασιάτες αγοραστές ανταγωνίζονται με τους Ευρωπαίους για φορτία spot, αυξάνοντας τις τιμές

 

Οι τιμές spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 59,672 δολαρίων ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) την Πέμπτη, καθώς στην αγορά επικρατεί έντονη ανησυχία για τις προμήθειες φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η τιμή spot LNG, του S&P Global Commodity Insights Japan-Korea-Marker (JKM), έφθασε σε νέα υψηλά αυτή την εβδομάδα για να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 56,326 $/MMBtu τον Οκτώβριο του 2021. Τότε, η αγορά ήταν περιορισμένη ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, με την Ευρώπη και την Ασία να βιώνουν ενεργειακές κρίσεις.
Τώρα ο χειμώνας έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει, σκορπώντας πανικό σε όλες τις αγορές βασικών προϊόντων ότι θα υπάρξει διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού.
Επιπλέον, οι traders αποφεύγουν το ρωσικό LNG, όπως ακριβώς απέχουν από το ρωσικό αργό.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από το Refinitiv Eikon που επικαλείται το Reuters αυτή την εβδομάδα, αρκετά δεξαμενόπλοια LNG από το Yamal LNG στη Ρωσία άλλαξαν το καθεστώς σε «For Orders» τις προηγούμενες ημέρες, από προηγουμένως ως προορισμούς τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φορτία και τιμές

Επί του παρόντος, η Ευρώπη έχει μια ισχυρή "έλξη" για φορτία LNG, με τις τιμές να αυξάνονται επίσης εν μέσω ανησυχιών ότι η ρωσική ροή φυσικού αερίου θα μπορούσε να διακοπεί οποιαδήποτε μέρα τώρα.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκε το πρωί της Πέμπτης σε νέο ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, διαπραγματεύόμενη στο ισοδύναμο των 360 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνονται.

«Οι παγκόσμιοι καταναλωτές αποφεύγουν το ρωσικό αέριο και το LNG ως απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα καθώς η βραχυπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και αξιοπιστία υπερισχύουν των προτεραιοτήτων της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αναλυτής LNG της Rystad Energy.

Η τιμή αναφοράς στην Ολλανδία τον πρώτο μήνα του φυσικού αερίου έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ κοντά στα 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), που ισοδυναμεί με 64,5 $/mmBtu, την Πέμπτη ενώ διαπραγματεύτηκε με ισοδύναμο 56,4 $/mmBtu την Παρασκευή.

Το arbitrage (εκτροπή φορτίου από τη μια αγορά στην άλλη) για τα φορτία στον Ατλαντικό στρέφεται σε μεγάλο βαθμό προς την Ευρώπη, καθώς οι Ασιάτες αγοραστές μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν την άνοδο της τιμής στο TTF πέρα ​​από ένα πλασματικό $50/Mmbtu», πρόσθεσε ο Ramesh.

Ανησυχία στην αγορά

Η αγορά ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για μια πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου - είτε πρόκειται για πρόσθετες κυρώσεις που στοχεύουν την ενέργεια της Ρωσίας, για πιθανά ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις με διακοπή της παροχής αγωγού ή για άμεσο χτύπημα σε αγωγό που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.

Οι υψηλότερες τιμές οφείλονται όχι μόνο στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και στις αναφορές ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal είχε σταματήσει και καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στις παγκόσμιες κυβερνήσεις να σταματήσουν κάθε εμπόριο ενέργειας με τη Μόσχα υπό το φως της εισβολής.

Για την Ευρώπη, η οποία έζησε έναν χρόνο υψηλών τιμών ενέργειας, η νέα άνοδος των τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι καταστροφική – και όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στον επόμενο χειμώνα.

Τον επόμενος χειμώνας ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αναπληρώσει τα λιγοστά αποθέματα του φυσικού αερίου στις σημερινές υψηλές τιμές - όλα αυτά ενώ η απειλή της Ρωσίας να κλείσει τις ροές να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της.

Η Ευρώπη αναμένεται να βγει από αυτόν τον χειμώνα με μόλις 259 TWh φυσικού αερίου, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας των 315 TWh, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe που επικαλείται το Reuters.

Τις επόμενες ημέρες, η Ευρώπη θα προσπαθήσει να αυξήσει τα αποθέματά της — αλλά πρέπει να το κάνει σε τιμές ρεκόρ. Εάν αποφύγει το ρωσικό φυσικό αέριο, η δουλειά της θα είναι πολύ πιο δύσκολη και θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές του φυσικού αερίου, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ εκπονεί σχέδια για τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο, στρεφόμενη σε άλλους προμηθευτές και χρησιμοποιώντας άλλες πηγές ενέργειας.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης