Ενέργεια

Αναλυτές στο CNBC: Δεν υπάρχει τρόπος απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο

Αναλυτές στο CNBC: Δεν υπάρχει τρόπος απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθευτών της, αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί

Λόγο για ανεπαρκείς ή δύσκολες υλικοτεχνικά λύσεις κάνουν για το ρωσικό πετρέλαιο αναλυτές στο CNBC, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Η δύναμη της Ρωσίας

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 43%.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθευτών της, αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Τώρα, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία στην ανατολική πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δήλωσε ότι θέλει να θέσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Τα αντικειμενικά εμπόδια

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αντισταθμίσουν ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ συνεργαστεί με Ιράν και Βενεζουέλα», δήλωσε μιλώντας στο CNBC, η Vandana Hari από τη Vanda Insights. Σύμφωνα με τη Hari, σίγουρα ένα μέρος των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα μπορούσε να καλυφθεί. Ειδικότερα, η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Από αυτή την ποσότητα, η Hari είπε ότι περίπου 2 εκατ. θα μπορούσαν να αντικατασταθούν εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «ήταν σε θέση να επεκτείνουν ταυτόχρονα τη μέγιστη παραγωγή τους».

Το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να «ξανανοίξει» το σύστημα ποσοστώσεων της παραγωγής του και «απλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τέτοιο ακόμα», είπε η ίδια. Οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ+ βασίζονται σε έναν αριθμό και όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο περισσότερο πετρέλαιο επιτρέπεται να παράγει μια χώρα.

Η πειθαρχία του Οργανισμού

Στη συνέχεια, η Regina Mayor, της KPMG στις ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι «απίστευτα πειθαρχημένος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιστρέφει το αργό στην αγορά. Υπάρχουν και άλλες πηγές για την προμήθεια πετρελαίου, αλλά δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό πρακτικά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης