Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο φουλ οι χαμηλού κόστους λιγνίτες με τα CO2 στα 58 ευρώ/τόνο - Φθηνότερη στην Ευρώπη η ελληνική χονδρική

Στο φουλ οι χαμηλού κόστους λιγνίτες με τα CO2 στα 58 ευρώ/τόνο - Φθηνότερη στην Ευρώπη η ελληνική χονδρική
Την επιδότηση του Μαρτίου για τους καταναλωτές εξετάζει ο Κώστας Σκρέκας

Η αυξημένη χρήση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η σχετική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος να είναι σήμερα η φθηνότερη της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα η τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας (DAM) διαμορφώθηκε στα 331,3 € ανά μεγαβατώρα. Στο ίδιο ύψος ακριβώς διαμορφώθηκε και η τιμή στην αγορά της Βουλγαρίας με την οποία είναι διασυνδεδεμένη η ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι εξαγωγές. Στην Ιταλία η τιμή έφτασε στα 463,01 € ανά μεγαβατώρα, στη Σερβία στα 518,27 € και στη Ρουμανία στα 439,68 € ανά μεγαβατώρα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα πάνω από τα 400 € κινήθηκαν οι τιμές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με εξαίρεση την Πολωνία που για σήμερα έχει χονδρεμπορική τιμή 166,79 € ανά μεγαβατώρα λόγω της χρήσης ανθρακικών μονάδων στο ενεργειακό της μείγμα. Στη Γερμανία η τιμή έφτασε στα 446,25 €, στην Αυστρία στα 474,03 €, στην Ελβετία στα 539,73€ που είναι και η υψηλότερη τιμή για την Ευρώπη. Στη Γαλλία η τιμή ανήλθε στα 462,3 €, ενώ στην Ιβηρική χερσόνησο, Πορτογαλία και Ισπανία η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 472,97 € ανά μεγαβατώρα.

Αγκάθι η επιδότηση του Μαρτίου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το φυσικό αέριο συμμετέχει στο σημερινό ελληνικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 39,76%, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με χθες και συμμετέχουν με ποσοστό 30,68% του μείγματος, ενώ η λιγνιτική παραγωγή παραμένει το τελευταίο τετραήμερο σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα για σήμερα διαμορφώνεται στο 19%, ενώ η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι περιορισμένη και φτάνει στο 3,51% ως αποτέλεσμα του αιτήματος της ΔΕΗ η χρήση τους να είναι λελογισμένη εν όψει πιθανών αυξημένων αναγκών στη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι η σημερινή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 22,39% σε σχέση με χθες που είχε «πιάσει» το ιστορικό ρεκόρ των 426,9 € ανά μεγαβατώρα.

Παρά τη μικρή ανάσα ως προς τη μέση τιμή η ανησυχία όλων των εμπλεκομένων και της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη αφού διαπιστώνεται μεγάλη διακύμανση στις τιμές εντός της ημέρας ενώ σε αυτά τα ύψη της χονδρικής τιμής αναρωτιέται κανείς ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος της επιδότησης προς τους καταναλωτές τον Μάρτιο, ώστε να υπάρξει κάποια ανακούφιση των καταναλωτών.
Εντός της εβδομάδας ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει την επιδότηση σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, για τον Μάρτιο με βάση την μέση τιμή του Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες μελετά με προσοχή την εργαλειοθήκη, που ανακοίνωσε χθες η ευρωπαΐκή επιτροπή προκειμένου να δει ποιο από τα μέτρα αυτά, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για να περιοριστούν οι επιπτώσεις τους Έλληνες καταναλωτές.

Ποιές λιγνιτικές ξαναβγαίνουν εκτός

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος πρέπει να σημειωθεί ότι τις ώρες της αυξημένης ζήτησης, δηλαδή στις 7 και 8 το βράδυ η τιμή φτάνει και τα στα 530 €.
Πάντως η χρήση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ αναδεικνύεται σε μία λύση για την εξισορρόπηση του τρελού ράλι των τιμών, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος παραγωγής από το λιγνίτη δεν ξεπερνάει τα 150 € την μεγαβατώρα. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σημαντική μείωση η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων.
Συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 58,3 € ανά τόνο, σημειώνοντας συνεχή μείωση από τα υψηλά των 95,07 € ανά τόνο που είχε φθάσει στις 23 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ εντός του συστήματος βρίσκονται όλες οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4, όπως και η Μελίτη.
Πάντως σύμφωνα με το πρόγραμμα συντήρησης που αναρτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, ο Άγιος Δημήτριος 4 θα διακόψει τη λειτουργία του από τις 18 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου και η Μεγαλόπολη 4 θα διακόψει τη λειτουργία της από τις 16 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου.

Παράλληλα στην αποκλιμάκωση των τιμών στην ελληνική αγορά συνέβαλε και το γεγονός ότι σημειώθηκε αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub, όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 213 € ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε φτάσει ακόμα και στα 295 € ανά μεγαβατώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παράγοντες της ελληνικής αγοράς σημειώνουν πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το χρηματιστήριο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το οποίο δεν έχει βάθος και οι τιμές διαμορφώνονται με βάση πολύ μικρές ποσότητες καυσίμου, ευνοεί την κερδοσκοπία. Επίσης σημειώνεται ότι δεν μπορούν οι ηλεκτροπαραγωγοί όλης της Ευρώπης να άγονται και να φέρονται από ένα χρηματιστήριο οι τιμές του οποίου προσδιορίζονται από ξένους traders.
Σε ανάλογο μήκος κύματος εξάλλου κινείται και η πρόταση που προτίθεται να υποβάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συμβούλιο κορυφής για την επιβολή μέτρων εξορθολογισμού της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης