Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αύξηση της ζήτησης LNG στην Ευρώπη φέτος - Μείωση στην Ασία

Αύξηση της ζήτησης LNG στην Ευρώπη φέτος - Μείωση στην Ασία

Η Wood Mackenzie αναμένει ότι η ασιατική ζήτηση LNG θα επιβραδυνθεί στο 2% σε ετήσια βάση το 2022, από 8% το 2021

 

Η αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ασίας μπορεί να μειωθεί φέτος, καθώς οι αγοραστές στρέφονται σε τιμές ρεκόρ στην spot αγορά που κινήθηκαν ακόμη υψηλότερα από τη στροφή της Ευρώπης προς το υπερψυγμένο καύσιμο εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία σύμφωνα με αναλυτές που επικαλειται το Reuters.

Οι υψηλές τιμές spot από τα τέλη του περασμένου έτους έχουν ήδη επιβραδύνει το εμπόριο και είναι πιθανό να περιορίσουν την αύξηση της ζήτησης του καυσίμου στην Ασία - τη μεγαλύτερη καταναλωτική περιοχή - ακόμη και καθώς ορισμένες χώρες βλέπουν διευρυνόμενα ελλείμματα εφοδιασμού φυσικού αερίου καθώς μειώνεται η εγχώρια παραγωγή.

Αυτό έρχεται τη στιγμή που νέοι αγοραστές LNG στην Ασία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, πρόκειται να εισέλθουν στην αγορά αργότερα φέτος.

«Η αγορά LNG εξελίσσεται με δυσμενή τρόπο για τους αγοραστές, καθώς οι προμήθειες προβλέπεται να είναι περιορισμένες κατά την περίοδο 2021-2025, ενώ η ζήτηση αυξάνεται μετά την πανδημία», ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία του Βιετνάμ PV Gas, η οποία πρόκειται να δοκιμάσει το τον πρώτο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας το τέταρτο τρίμηνο.

«Αυτό θα οδηγήσει σε μια ισχυρή ανοδική τάση των τιμών τα επόμενα χρόνια χωρίς σημάδια χαλάρωσης βραχυπρόθεσμα».

Υψηλές τιμές

Η τιμή αναφοράς LNG της Ασίας Platts JKM, εκτινάχθηκε στα 84,762 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) τη Δευτέρα, λόγω των ισχυρών τιμών στην Ευρώπη, καθώς οι αγοραστές ψάχνουν στις παγκόσμιες αγορές για φορτία LNG για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο και LNG.
Διαπραγματεύεται περίπου $51 ανά mmBtu, σε σύγκριση με $6 τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitive Eikon.

Η Wood Mackenzie αναμένει ότι η ασιατική ζήτηση LNG θα επιβραδυνθεί στο 2% σε ετήσια βάση το 2022, από 8% το 2021.

«Αντίθετα, η ευρωπαϊκή ζήτηση LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% το 2022, αντανακλώντας τις μειωμένες ροές των ρωσικών αγωγών και την ανάγκη αναπλήρωσης των εξαντλημένων ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου», δήλωσε ο Valery Chow, αντιπρόεδρος της WoodMac.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν σε υψηλά όλων των εποχών στην Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σχέδια να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου «πολύ πριν από το 2030». Η Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 45% των προμηθειών φυσικού αερίου, θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ.

«Οι Ασιάτες αγοραστές θα πρέπει να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για να αποσύρουν φορτία από την Ευρώπη, έτσι οι τιμές LNG στην Ασία θα υποστηρίζονται από τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου», δήλωσε ο Edmund Siau, αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων FGE.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Rystad Energy Wei Xiong είπε ότι η διάθεση της Ασίας να πληρώσει για το LNG μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή όσο η Ευρώπη, επομένως ο ανοδικός κίνδυνος για τις τιμές spot στην Ασία είναι πιθανό να είναι χαμηλότερος από εκείνον των TTF ή των ολλανδικών τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Η αύξηση της ζήτησης στην Ινδία είναι πιθανό να μειωθεί λόγω των πολύ υψηλών τιμών spot και της αύξησης της εγχώριας παραγωγής», είπε.
Η άνοδος των τιμών και οι περιορισμένες προμήθειες σε μια στενή παγκόσμια αγορά θα μπορούσαν να διαβρώσουν τη ζήτηση.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της ζήτησης, καθώς η εναλλαγή αερίου σε άνθρακα ή αέριο σε πετρέλαιο θα γινόταν πιο οικονομική», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy, Lu Ming Pang.

Αύξηση εισαγωγών από την Κίνα

Ωστόσο, ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, η Κίνα θα συνεχίσει να οδηγεί την αύξηση της ζήτησης στην Ασία φέτος, καθώς προσθέτει περισσότερους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης για να απομακρυνθεί από τον άνθρακα στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Οι εισαγωγές της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,5 εκατομμύρια τόνους από έτος σε έτος το 2022 και να αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% της αύξησης των εισαγωγών LNG στην Ασία, δήλωσε η Rystad Energy.

Οι παίκτες του κλάδου που εδρεύουν στην Κίνα είναι λιγότερο ανοδικοί, δεσμεύοντας την ανάπτυξη σε 4 εκατομμύρια τόνους ή χαμηλότερα φέτος, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει την spot αγορά βασιζόμενη σε πρόσφατα υπογεγραμμένες προμήθειες από χώρες όπως το Κατάρ και η Ηνωμένες Πολιτείες.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης