Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: «Γυρίζει την πλάτη» στην παράταση λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων

Γερμανία: «Γυρίζει την πλάτη» στην παράταση λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων
Τα υπουργεία εξέτασαν το κατά πόσο μια τέτοια παράταση, θα μπορούσε να συμβάλλει στη χαλάρωση της εξάρτησης της Γερμανίας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας

Συνεχίζεται κανονικά η αντιπαράθεση στη Γερμανία για την πυρηνική ενέργεια, με τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος της χώρας να τάσσονται κατά της παράτασης διάρκειας ζωής τριών σταθμών.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, τα εν λόγω υπουργεία εξέτασαν το κατά πόσο μια τέτοια παράταση, θα μπορούσε να συμβάλλει στη χαλάρωση της εξάρτησης της Γερμανίας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Mετά λοιπόν από αυτές τις διαβουλεύσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα είχε μόνο «πολύ περιορισμένο» αντίκτυπο στην αποκατάσταση της ανάγκης της χώρας για ενέργεια.

Το συμπέρασμα είναι τελεσίδικο: Μία παράταση «δεν θα μπορούσε να έχει παρά πολύ περιορισμένη συμβολή στην επίλυση του προβλήματος και αυτό, με πολύ υψηλά οικονομικά, συνταγματικά ρίσκα και κινδύνους ασφαλείας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι συνέπειες των πυρηνικών

Παράλληλα, τα υπουργεία διαπίστωσαν ένα υψηλό οικονομικό κόστος. Θα μπορούσε επίσης να «φέρει συνταγματικούς κινδύνους και θέματα ασφαλείας». Αντίθετα, η Γερμανία πρόκειται να εφαρμόσει ένα σχέδιο «ενεργειακών προμηθειών σε «πιο ισχυρούς πυλώνες» για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία και να προωθήσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Τι εξεταζόταν

Σημειώνεται ότι μέσα στον μήνα η Γερμανία εξέταζε σοβαρά τα ενδεχόμενα να παραταθεί η διάρκεια ζωής ς των εναπομεινάντων πυρηνικών της σταθμών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, δεδομένης μάλιστα της των εναπομεινάντων πυρηνικών της σταθμών.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναμεταδίδουν ότι τα πυρηνικά δεν αποτελούν μια προσωρινή λύση στο ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά αντιπροσωπεύουν το κλειδί της μακροπρόθεσμης ενεργειακής της ανεξαρτησίας, αν το επιθυμεί άλλωστε η χώρα.

Εκτός της νομικής δυσκολίας παράτασης της λειτουργίας των τριών αντιδραστήρων, η ανακοίνωση των δύο γερμανικών υπουργείων αναφέρει ότι η παράταση δεν θα απέδιδε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τον χειμώνα 2022-2023, αλλά μάλλον το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2023, ενώ επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν με αξιόπιστο τρόπο οι απαιτήσεις ως προς τις συνθήκες ασφαλείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης