Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξάνονται οι επιδοτήσεις, εισοδηματικά κριτήρια στην βενζίνη - Δεν φορολογείται η χονδρική

Αυξάνονται οι επιδοτήσεις, εισοδηματικά κριτήρια στην βενζίνη  - Δεν φορολογείται η χονδρική
Στα 55 ευρώ εξετάζεται να ανέβει η άνοδος της επιδότησης στο ρεύμα - Με εισοδηματικό κριτήριο οι εκπτώσεις στην βενζίνη
Διπλή παρέμβαση σχεδιάζει κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, που τροφοδοτεί αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και οδηγεί σε έκρηξη του πληθωρισμού.
Έτσι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση των επιδοτήσεων στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο για το Μάρτιο, ενώ αναμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Κορυφής της 28ης Μαρτίου, προκειμένου να διαμορφώσει την παρέμβαση της και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Πάντως σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ενέργειας δεν τίθεται θέμα φορολόγησης των κερδών της χονδρικής, καθώς έχει γίνει ήδη παρέμβαση στις ταμειακές ροές των ΑΠΕ με την διαχείριση του ΕΛΑΠΕ, ενώ όπως σημειώνεται στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πυρηνικές μονάδες όπως στην Γαλλία.Τα καθαρά αποτελέσματα για τον κλάδο του φυσικού αερίου εκτιμώνται ως οριακά και για τον λόγο αυτό με βάση τα τρέχοντα δεδομένα δεν υπάρχει πρόθεση φορολόγησης.
Με εισοδηματικά κριτήρια θα προχωρήσουν οι επιδοτήσεις - εκπτώσεις στην βενζίνη, ώστε να περιλάβουν το σύνολο της μεσαίας τάξης.

Αντιδράσεις στην αγορά για το πλαφόν

Πάντως και η προοπτική της επιβολής πλαφόν προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και της ΔΕΗ, οι οποίοι αναγκάζονται να προμηθεύονται φυσικό αέριο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε ρεύμα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι πολύ δύσκολο να αποφασιστούν τέτοια μέτρα, που θα σημάνουν την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ενεργειακού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι η λύση θα ήταν να υπάρχει price maker για τον φυσικό αέριο δηλαδή ένας φορέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μπορεί να πουλάει ή να αγοράζει αερίου ώστε να καθοδηγεί τις τιμές.

Στη διάρκεια της εβδομάδας τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών θα τρέξουν σενάρια και θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια προκειμένου να αυξήσουν τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Στόχος είναι η αύξηση των ενεργειακών επιδοτήσεων για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες που θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έως το τέλος εβδομάδας, να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο καθώς ήδη οι πολίτες διαμαρτύρονται αφού η κρατική στήριξη είναι σταγόνα στον ωκεανό των αυξήσεων.
Οι αυξημένες επιδοτήσεις θα εφαρμοστούν τον Απρίλιο με βάση τα δεδομένα των αγορών το Μάρτιο, τα οποία πάντως είναι εξαιρετικά αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη βελτίωσης.

Ανεβαίνουν οι επιδοτήσεις - Στα 319,26 ευρώ/MWh η τιμή σήμερα

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας μέχρι την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 321,49 €/MWh έναντι 211,71 €/MWh που ήταν η μέση τιμή του Φεβρουαρίου.
Και η ανοδική πορεία των τιμών δεν έχει τέλος αφού και για σήμερα Δευτέρα 14/3, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο ενέργειας ανέβηκε κατά 19,73% και έχει διαμορφωθεί στα 319,26 €/MWh.
Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 46,44%, των ΑΠΕ στο 24,35% και του λιγνίτη στο 14%. Η χρήση του λιγνίτη παραμένει αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η επιδότηση του Απριλίου για τα νοικοκυριά, σε ότι αφορά το ρεύμα, θα διαμορφωθεί κοντά στα 55 € έναντι των 39 € το Φεβρουάριο και 40 € τον Μάρτιο.
Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των επιδοτήσεων θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. € και βεβαίως το ερώτημα που τίθεται είναι από που θα βρεθούν τα χρήματα.
Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς τα κονδύλια που θα προκύψουν από την διάθεση δικαιωμάτων ρύπων ανέρχονται για το σύνολο του 2022 σε περίπου 2 δις. €. Περισσότερο από τα μισά αυτών των εσόδων διατέθηκαν ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους και εφόσον το πρόβλημα συνεχίζεται θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα των επιδοτήσεων. Ήδη ο Κώστας Σκρέκας με δηλώσεις του σε τηλεοπτικο κανάλι έχει προϊδεάσει για κονδύλι 4-5 δισ που θα ρίξει η κυβέρνηση στην αγορά σαν σντιστάθμισμα για τις μεγάλες αυξήσεις της ενεργειακής αγοράς για το σύνολο του έτους.

Πιέζουν τις τιμές προμηθευτές

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρωθυπουργού σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής ότι οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι περασμένες.
Στο φυσικό αέριο η διεθνής τιμή στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε ρεκόρ όλων των εποχών την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας έως και τα 345 €/MWh για να αποκλιμακωθεί σημαντικά στη συνέχεια, στο επίπεδο των 130 €/MWh στο τέλος της εβδομάδας.
Σε επίπεδο τελικού καταναλωτή η τιμή διάθεσης του αερίου από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 0,09705 €/KWh, δηλαδή χαμηλότερα από τον Ιανουάριο οπότε έφθασε στα 0,12531 €/KWh αλλά σε τριπλάσια επίπεδα από πέρυσι (το Φεβρουάριο του 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,02976 €/KWh).
«Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους» είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε την ανακοίνωση του νέου πακέτου επιδοτήσεων έως το τέλος της εβδομάδας.

Η βενζίνη εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία με κύριο φορέα το Υπουργείο Ανάπτυξης.Τα σενάρια μιλούν για εισοδηματικά κριτήρια, που θα περιλάβουν το σύνολο της μεσαίας τάξης, με εφαρμογή που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να επωφελείται της έκπτωσης. Ήδη υπάρχουν μοντέλα στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες με στοχευμένα κριτήρια που συνδυάζουν αποτέλεσμα με δημοσιονονμικό κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης