Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 97 δολ. κινείται το αργό, στα 100 δολ. το brent

Υποχώρηση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 97 δολ. κινείται το αργό, στα 100 δολ. το brent

Περιορίζεται η ανησυχία για τον εφοδιασμό

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 7% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων την Τρίτη, καθώς οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς μειώθηκαν και η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

Περί τις 19:30 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 5,56% στα 100,87 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό έχανε 5,66% στα 97,17 δολάρια το βαρέλι

Το Brent έπεσε ως τα 97,44 δολάρια και το WTI έφτασε στα 93,54 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 25 Φεβρουαρίου.

Και τα δύο πλησίασαν την περιοχή υπερπώλησης από τον Δεκέμβριο. Σε συνθήκες υπεραγοράς στις αρχές Μαρτίου, έφτασαν σε υψηλό 14 ετών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τότε, το Brent έχει χάσει περίπου 40 δολάρια και το WTI έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30 δολάρια.

Συμφωνία με το Ιράν

Η απότομη πτώση της Τρίτης ακολούθησε δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι υπέρ της επανάληψης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015 το συντομότερο δυνατό.
Οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να ξαναρχίσει τις εξαγωγές αργού, είχαν πρόσφατα σταματήσει λόγω των ρωσικών απαιτήσεων.

Την ίδια στιγμή, ένας Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για την κατάληψη του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας, την οποία αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», οι κυρώσεις της Δύσης κατά τη Ρωσία απέτυχαν να αποτρέψουν την Κίνα και την Ινδία από το να αγοράσουν ρωσικό αργό.

Προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις τιμές, η Κίνα κατέγραψε απότομη άνοδο στα κρούσματα COVID-19, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο ημερήσιος ρυθμός επεξεργασίας πετρελαίου της Κίνας μειώθηκε κατά 1,1% το πρώτο δίμηνο του 2022 από ένα χρόνο πριν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς τα διυλιστήρια περιόρισαν τις δραστηριότητές τους μετά τη μείωση των ποσοστών εισαγωγής αργού πετρελαίου από το Πεκίνο.

Ζήτηση

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια για να καταπολεμήσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο των ΗΠΑ και να μειώσει τη ζήτηση για εμπορεύματα που αναφέρονται στο νόμισμα.

Εκτός από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής αργού παραμένει περιορισμένη από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, γνωστούς συλλογικούς ως OPEC+.

Η ΟΠΕΚ δήλωσε την Τρίτη ότι η ζήτηση πετρελαίου το 2022 αντιμετώπισε προκλήσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό καθώς οι τιμές του αργού εκτινάσσονται στα ύψη, αυξάνοντας την πιθανότητα μείωσης στις προβλέψεις της για ισχυρή ζήτηση φέτος.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης