Ενέργεια

Στις καλένδες η φορολόγηση των όποιων αναπάντεχων κερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων

Στις καλένδες η φορολόγηση των όποιων αναπάντεχων κερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του γγ του ΟΟΣΑ για την πρόταση της Ισπανίας να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά

H αύξηση της φορολογίας στα έκτακτα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, κέρδη που δημιουργήθηκαν από την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, δεν περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία επί του παρόντος θα συνεχίσει το πρόγραμμα των επιδοτήσεων εν όψει και της νέας εισήγησης της Κομισιόν.
Πάντως χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann τάχθηκε υπέρ την αύξησης της φορολόγησης των έκτακτων και αναπάντεχων κερδών, των windfall profits όπως λέγονται, κερδών που συνδέονται με την απότομη αύξηση των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών, προκειμένου τα κράτη ανακατευθύνουν μέρος αυτών των φορολογικών εσόδων σε μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων στους καταναλωτές
Ο κ, Cormann, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση στη Μαδρίτη με αντικείμενο τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ακόμα ότι παρόμοια μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ρουμανίας.
«Είναι κάτι που πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις (της ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσουν», είπε.

Με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, τα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Στο πλαίσιο αυτό μία αύξηση φόρου θα ήταν «κάτι περισσότερο από ένα δικαιολογημένο μέτρο», προκειμένου να μειωθεί το ύψος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Κόρμαν έδειξε και για την πρόταση της Ισπανίας να αποσυνδέσει την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν

‘Οπως είναι γνωστό ο κ. Μητσοτάκης έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση έξι σημείων για παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής TTF του φυσικού αερίου, εισηγούμενος ουσιαστικά την επιβολή πλαφόν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η πρόταση αυτή συνάντησε σοβαρές επιφυλάξεις από αρκετές χώρες-μέλη και η κατάληξη θα είναι μάλλον αρνητική, ως προς αυτό το σκέλος. Εκπρόσωπος της Κομισιόν πάντως είχε δηλώσει ότι οι θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού θα εξεταστούν, στο πλαίσιο του πακέτου των νέων μέτρων που επεξεργάζεται και πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα η Επιτροπή.

Η φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών ομίλων περιλαμβάνεται ήδη στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, ως ένα από τα μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη- μέλη, προκειμένου να μειώσουν το τελικό ύψος των λογαριασμών ενέργειας για τα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεων. Πάντως μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η Κομισιόν έλαβε εντολή να διαμορφώσει νέο πακέτο προτάσεων το οποίο θα ανακοινωθεί ίσως την επόμενη εβδομάδα.
Στελέχη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς απορρίπτουν τη λύση της φορολόγησης και της επιβολής πλαφόν στις τιμές στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να συγκλίνουν ότι η χορήγηση επιδομάτων θα συνεχίσει να αποτελεί τον κορμό των κυβερνητικών μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.

www.worldenergynews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης