Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εταίρο για γεωτρήσεις στο Μαυροβούνιο αναζητά η Energean - Μετά την συμφωνία στο Ισραήλ κλιμακώνει τις κινήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο

Εταίρο για γεωτρήσεις στο Μαυροβούνιο αναζητά η Energean - Μετά την συμφωνία στο Ισραήλ κλιμακώνει τις κινήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο
Η εταιρεία θεωρεί ότι τα θαλάσσια blocks 26 και 30 που διαθέτει στο Μαυροβούνιο έχουν σημαντικές προοπτικές

Σε αναζήτηση εταίρου προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη – γεωτρητική φάση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της στο Μαυροβούνιο, βρίσκεται η Energean, μετά και την τετράμηνη παράταση των εργασιών της που έλαβε από την κυβέρνηση της χώρας.
Η εταιρεία θεωρεί ότι τα θαλάσσια blocks 26 και 30 που διαθέτει στο Μαυροβούνιο έχουν σημαντικές προοπτικές και προχωρεί τις διαδικασίες αναζήτησης εταίρου για να παραχωρήσει ποσοστό (farm out) όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης που έχει συνάψει με την χώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Energean ζήτησε και πήρε τετράμηνη παράταση έως τα μέσα Ιουλίου από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προκειμένου να καταλήξει στην επιλογή εταίρου πριν προχωρήσει στην επόμενη φάση που προβλέπεται στη σύμβαση και η οποία αφορά την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σημαντικοί οι δυνητικοί πόροι

Την εξέλιξη γνωστοποίησε με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου ο Μάρκο Περούνοβιτς, γενικός γραμματέας για την Ενέργεια, τον Ορυκτό Πλούτο και τις Επενδύσεις.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Energean έχει ήδη πραγματοποιήσει στα δύο blocks τρισδιάστατη σεισμική έρευνα, ενώ οι αρχικές της εκτιμήσεις αναφέρονταν στην πιθανότητα η παραχώρηση να φιλοξενεί δυνητικούς πόρους της τάξης των 144 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και 1,8 τρισεκ. κυβικών ποδιών αερίου.

Πάντως σε γειτονικά blocks, που το καλοκαίρι του 2021 πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση η κοινοπραξία των ENI- Novatek δεν ανακαλύφθηκε εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα.
Πηγή της Energean με την οποία επικοινώνησε το Worldenergynews επιβεβαίωσε την εξέλιξη, διευκρινίζοντας πάντως ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική απόφαση για την πραγματοποίηση της ερευνητικής γεώτρησης, αφού αυτή εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα προσελκύσει η διαδικασία του farm out.
H Energean είχε αποκτήσει τα θαλάσσια blocks 26 και 30 το 2017, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό που είχε διενεργήσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Η συμφωνία του Ισραήλ

Εν τω μεταξύ η Energean επεκτείνει τη δράση της στην αγορά του Ισραήλ εν όψει και της έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς τον Σεπτέμβριο.
Έτσι πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ.
Βάσει της συμφωνίας, η IEC θα έχει το δικαίωμα προμήθειας από τα κοιτάσματα που διαχειρίζεται η Energean μετά τη σύνδεση του κοιτάσματος Καρίς με το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου.
Πρόκειται για μια «ανοιχτή» συμφωνία με την τιμή να καθορίζεται σε κάθε χρονική περίοδο και τις ποσότητες σε ημερήσια βάση αναλόγως των αναγκών της εταιρείας ηλεκτρισμού.
Η συμφωνία έχει διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα επέκτασης. Πρόκειται για την πρώτη σύμβαση του είδους της για την εταιρεία και εκπροσωπεί σημαντικό βήμα για τη θέση της Energean στην τοπική αγορά, καθώς θα βελτιστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο πωλήσεων και θα εξασφαλίσει την πλήρη χρήση του πλωτού σταθμού που διαθέτει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της IEC, Όφερ Μπλοχ, δήλωσε σχετικά ότι «η IEC σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της με αέριο, αναζητώντας παράλληλα τις χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος των καταναλωτών».  Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε πως «είμαστε ευχαριστημένοι από το συμβόλαιο με την IEC, το μεγαλύτερο καταναλωτή αερίου στο Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη συμμετοχή της Energean στην ισραηλινή οικονομία. Μαζί με την πρώτη παραγωγή από το Καρίς, που αναμένεται στο γ' τρίμηνο του 2022, θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τα αποθέματα αερίου του Ισραήλ και της Αν. Μεσογείου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης