Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Όλα τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια - Επίδομα Πάσχα, ποσά και δικαιούχοι

Όλα τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια - Επίδομα Πάσχα, ποσά και δικαιούχοι
Τα μέτρα ξεπερνούν συνολικά το ένα δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 3,2 εκατ. συμπολίτες μας
Με την φράση «δεν ζούμε σε γυάλα, συναισθανόμαστε την ανάγκη για στήριξη» άρχισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας αναλυτικά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ο κ.Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι χορηγείται 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, ότι ενισχύονται 677.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και ανασφάλιστοι υπερήλικες ενώ έκανε λόγο για διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 254.000 δικαιούχους.
Κατά την έναρξη των σχετικών ανακοινώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε, ότι τα μέτρα ξεπερνούν συνολικά το ένα δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 3,2 εκατ. συμπολίτες μας.
 

Όπως είπε, η στήριξη που θα δοθεί θα είναι σε τρείς άξονες και θα αφορά:
Την σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και την επιδότηση της τιμής της βενζίνης.

Σταϊκούρας: Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο με πρωτοφανείς προκλήσεις

«Δεν ζούμε σε γυάλα, συναισθανόμαστε την ανάγκη για στήριξη.
Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο, με υψηλές αβεβαιότητες, πρωτοφανείς προκλήσεις.
Η Ευρώπη βιώνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βαθιά κρίση για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες.
Έναν πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα μεταναστευτικά κύματα που επιφέρει σοβαρή διαταραχή στην οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως η κρίση διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια και στα βασικά είδη στην καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύει τον πληθωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, κλωνίζει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά

Όπως είπε, αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ότι ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά για να καλύψουν μέρος αυξημένων τιμών».
Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:
- Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
- Ενίσχυση 200 ευρώ σε 355 υπερήλικες
- Ενίσχυση 200 ευρώ σε 167 δικαιούχους ΑΜΕΑ
- Διπλή δόση για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Επιπλέον, ο κ.Σταϊκούρας ανακοίνωσε 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού για τον Απρίλιο, ότι δίνεται έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά με περισσότερα από 2,3 εκατ. μέλη για να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών – ενέργειας, ενώ υποστήριξε ότι η ενίσχυση θα δοθεί πριν το Πάσχα.

Επιδότηση καυσίμων

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι επιδοτείται η κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης.
Ο κ.Σταϊκούρας έκανε λόγο για
απευθείας επιδότηση 22 λεπτά το λίτρο για 3 μήνες για δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα έχουν ένα ΙΧ και δηλώνουν μέχρι το ανώτατο όριο των 30.000 ευρώ.
Θα καλύπτει έως 180 λίτρα, καθώς η μέση κατανάλωση υπολογίζεται σε 54 λιτρα το μήνα.
Ειδικά σε νησιά θα διατεθούν 27 λεπτά το λίτρο.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι επιδοτείται «στην πηγή» το ντίζελ κίνησης ώστε το όφελος να φτάσει στα 15 λεπτά το λίτρο, που ξεπερνά σε όφελος και την μεγαλύτερη επιτρεπόμενη μείωση ΕΦΚ (κόστος 23 εκατ. ευρώ)

Ενίσχυση και στα ταξί με 200 ευρώ

Παράλληλα, ανακοίνωσε ενίσχυση ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί τον Απρίλιο για να καλυφθεί μέρος του κόστους των καυσίμων.

Αύξηση επιδότησης για ρεύμα

«Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις, συνεχίζουμε την επιδότηση φυσικού αεριού, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως το μέτρο αυτό υπολογίζεται σε 640 εκατομμύρια ευρώ.

Σε 96 δόσεις οι επιστρεπτέες προκαταβολές

Οι επιστρεπτές πρκαταβολές θα εξοφληθούν σε 96 δόσεις (αντί 60) είπε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι παραμένει η έκπτωση 15% σε εφάπαξ πληρωμή.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας,«αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου», παρέμβαση ύψους 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Οικονόμου: Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας.
Με πράξεις και όχι με λόγια ούτε με απλοϊκές προσεγγίσεις στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την έναρξη της παρουσίασης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα είναι ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και απευθύνονται σε περισσότερους από 3,2 εκατ. συμπολίτες μας, ενώ επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι η στήριξη μέσω των μέτρων που ανακοινώνονται αυτήν την ώρα επικεντρώνεται σε τρεις άξονες:
«Πρώτον, στην πολύ σημαντική αύξηση επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών και τρίτον στην επιδότηση καυσίμων που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης