Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Iσχυρή στήριξη χαρακτηρίζει τα μέτρα η αγορά - Μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό μοντέλο το ζητούμενο

Iσχυρή στήριξη χαρακτηρίζει τα μέτρα η αγορά - Μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό μοντέλο το ζητούμενο
Στόχος το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό

Θετικά υποδέχθηκαν οι παραγωγικοί φορείς της χώρας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ειδικότερα του κόστους ενέργειας, χαρακτηρίζοντας τα ως «ανάσα» για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αλλά και σημειώνοντας ότι απαιτούνται παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επικαλούμενοι το μέγεθος της κρίσης και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι παραγωγικοί φορείς στο σύνολο τους τονίζουν ότι χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα και σχεδιασμός μακροπρόθεσμων λύσεων.
Πάντως σε πολιτικό επίπεδο τα μέτρα της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκαν αρνητικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ, θεωρούν ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολύ περισσότερα, πολύ νωρίτερα.

ΣΕΒ: Διεύρυνση της βραχυπρόθεσμης στήριξης

Στην ανανοίνωσή του ο ΣΕΒ τονίζει ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμβάλλουν στην άμβλυνση των άμεσων αρνητικών συνεπειών για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. «Ειδικά για τη βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες όλων των κλάδων και εταιρικών μεγεθών, που αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα υψηλού κόστους για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, το Υπουργείο Ενέργειας διευρύνει σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη στήριξη» αναφέρει ο Σύνδεσμος στο γενικό συμβούλιο του οποίου συμμετείχε στην αρχή της εβδομάδας ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.
Παράλληλα σημειώνει ότι εκτός από την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Καταλύτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό» σημειώνει ο ΣΕΒ.

Εξάλλου, πέντε περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι (Πελοποννήσου-Δ.Ελλάδας, Αττικής-Πειραιώς, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας) και η ΕΒΙΚΕΝ σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι τα μέτρα «βρίσκονται αναμφισβήτητα στην ορθή κατεύθυνση, δεδομένου και του δημοσιονομικού πλαισίου».

Να επιμείνει η κυβέρνηση

Από την πλευρά των εμπόρων η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) χαρακτηρίζει τη νέα παρέμβαση της κυβέρνησης ως ουσιαστική απάντηση στα βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου.

Ο διπλασιασμός της επιδότησης από τα 65 ευρώ/MWH στα 130 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις, η πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWH στο σύνολο της κατανάλωσης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA είναι μέτρα που αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων της Συνομοσπονδίας, αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της απόφασης για την αναδρομική επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις ως 25KVa που, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει στόχο να απορροφήσει αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο) χαρακτηρίζει τα μέτρα ανάσα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά δεν τα θεωρεί αρκετά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έκρηξη στο κόστος ενέργειας και το κύμα «ακρίβειας» που σαρώνει την αγορά. Χωρίς να υποβαθμίζει τη σημασία των μέτρων το ΒΕΑ επισημαίνει ότι ο κλοιός γύρω από την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων είναι πλέον ασφυκτικός. “Τα μέτρα βρίσκονται σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή, ούτε και να θεωρηθούν μέτρα που θα στηρίξουν αποτελεσματικά την κοινωνία και θα δώσουν ώθηση για να ξεπεραστεί και η νέα κρίση.” τονίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το μέγεθός της κρίσης είναι τέτοιο, που για να ξεπεραστεί πρέπει να διατεθούν «όπλα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της και κάθε διαθέσιμο ποσό σε διαρθρωτικά ταμεία για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ακρίβεια.
Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, αλλά οφείλει να επιμείνει στις προτάσεις που έχει καταθέσει για μια αποτελεσματική και άμεση κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σχολιάζοντας τα μέτρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η κυβέρνηση, ειδικά στο ρεύμα, συνεχίζει επί οκτώ μήνες να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αντί να την αντιμετωπίζει. Επικρίνει την κυβέρνηση που δεν εισάγει πλαφόν στα “ουρανοκατέβατα κέρδη” των επιχειρήσεων, όπως, μεταξύ άλλων συνιστά η Κομισιόν, ή δεν θεσπίζει πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρισμού όπως πχ η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε ότι τα μέτρα δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. Πρόσθεσε ότι το ελληνικό πακέτο, του 1,1 δισ. ευρώ, είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. “Το 1,1 δισ. ευρώ κόστος δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι κερδοσκοπία του κράτους” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα λόγω των υψηλών τιμών, όλους τους προηγούμενους μήνες. Το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης