Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Την κατασκευή αγωγού υδρογόνου εξετάζουν Γερμανία και Νορβηγία

Την κατασκευή αγωγού υδρογόνου εξετάζουν Γερμανία και Νορβηγία
H νέα γερμανική κυβέρνηση τώρα αλλάζει γνώμη υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, για το υδρογόνο

Με την Ευρώπη να σχεδιάζει να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην ΕΕ, «θέλει να συμβάλει ενεργά στην ταχεία ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στη Γερμανία» και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το υδρογόνο δεν απελευθερώνει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όταν καίγεται και αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απανθρακοποίηση βιομηχανιών επεξεργασίας όπως ο χάλυβας και οι χημικές ουσίες.

Αλλά η αύξηση της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτεί τεράστιες ποσότητες αιολικής και ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες επί του παρόντος λείπουν. Έτσι, στη μεταβατική φάση, οι εταιρείες αερίου πιέζουν για «μπλε» υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα που παράγεται από φυσικό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) για να θάβουν τις εκπομπές υπόγεια.

Κάποτε απρόθυμη για το «μπλε» υδρογόνο, η νέα γερμανική κυβέρνηση τώρα αλλάζει γνώμη υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία και η Γερμανία βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης «αν χρειαζόμαστε έναν αγωγό», εξήγησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Όσλο στις 16 Μαρτίου μαζί με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης