Ενέργεια

ΡΑΕ: Ενέκρινε την δαπάνη για τους διαγωνισμούς των PPAs - Repower EU και statistical transfer για την χρηματοδότηση

ΡΑΕ: Ενέκρινε την δαπάνη για τους διαγωνισμούς των PPAs -  Repower EU και statistical transfer για την χρηματοδότηση
Στόχος του ΥΠΕΝ  προς τα τέλη του καλοκαιριού να μπορεί να γίνει και η επίσημη κοινοποίηση του τελικού κειμένου που θα έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό των απαραίτητων διαγωνισμών που θα προωθήσουν τα εμπορικά PPAs έγινε με την έγκριση της σχετικής δαπάνης από τη ΡΑΕ.
Στόχος, η διερεύνηση αφενός των βέλτιστων τρόπων για τη σύναψη μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων για έργα που αναπτύσσονται εκτός του προγράμματος στήριξης και αφετέρου της ανάπτυξης μιας κεντρικά οργανωμένης «πλατφόρμας» PPAs για εταιρική χρήση προκειμένου να προωθηθεί η σύναψη εμπορικών PPAs εκτός στήριξης.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας, εδώ και μήνες εκφράζουν την αγωνία τους και τον έντονο προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ανεξέλεγκτης πορείας των τιμών των καυσίμων στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά της. Όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων, στην Ευρώπη σήμερα μόνο το 20%-40% της ενέργειας περνάει μέσα από την αγορά της επόμενης ημέρας ενώ ο κανόνας είναι τα μακροχρόνια διμερή συμβόλαια. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες είναι πολύ μικρότερες, σε σύγκριση με τις εγχώριες.

Στόχος για κατάληξη της διαβούλευσης στο τέλος του καλοκαιριού

Η ανάγκη ενός σχήματος που θα προβλέπει την προώθηση των PPAs μέσω κρατικών εγγυήσεων είχε περιληφθεί και στο Market Reform Plan της ΡΑΕ. Το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης μάλιστα, έχει προ-κοινοποιήσει στην Κομισιόν την πρότασή της για τη συγκρότηση μιας οργανωμένης αγοράς «πράσινων» διμερών συμβολαίων για να στηρίξει τις βιομηχανίες, ώστε να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με «καθαρό» ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές, συνάπτοντας συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος με παραγωγούς ΑΠΕ. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες διαβούλευσης, με την αποστολή παρατηρήσεων από πλευράς Κομισιόν και διορθώσεις από το ΥΠΕΝ, με στόχο προς τα τέλη του καλοκαιριού να μπορεί να γίνει και η επίσημη κοινοποίηση του τελικού κειμένου που θα έχει συμφωνηθεί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ήδη από εφέτος τα εμπορικά PPAs να καλύπτουν το 20% της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ρεύμα, αλλά πιθανώς και των προμηθευτών ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, η κρατική ενίσχυση - τουλάχιστον μεταβατικά, έως ότου ωριμάσει η αγορά - θα αφορά μόνο τους βιομηχανικούς καταναλωτές, των οποίων το ενεργειακό κόστος υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους παραγωγής, και οι οποίοι εκτίθενται στον διεθνή ανταγωνισμό.


Σημαντικές δυνατότητες δίνει το Repower EU

Το σχήμα που προτείνεται από το ΥΠΕΝ αφορά στην παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα PPAs που θα συνάπτουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές με τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, αλλά θα προβλέπει και την επιδότηση των συγκεκριμένων συμβολαίων, ώστε το ρεύμα για τη βιομηχανία να είναι ανταγωνιστικό. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτάται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των οποίων η έκλυση στην ατμόσφαιρα θα αποφεύγεται καθώς θα γίνεται χρήση «πράσινου» ρεύματος και σε συνάρτηση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Τα PPAs πέρα από τη στήριξη της βιομηχανίας θα ενισχύσουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ, την επόμενη ημέρα, δηλαδή μετά το τέλος της δυνατότητας κατακύρωσης εγγυημένης «ταρίφας», από το 2025 κι έπειτα, όταν θα τελειώσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι, με δεδομένο ότι η κατακύρωση τιμών αναφοράς σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν, πολλοί επενδυτές ΑΠΕ στην Ελλάδα, παρά το αυξημένο κόστος του εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, δεν κάνουν πίσω στον σχεδιασμό τους για ανάπτυξη νέων έργων. Ενδεικτικό ότι οι αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ που υποβλήθηκαν στον κύκλο Φεβρουαρίου έφτασαν τις 221 για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 3.196 MW.

Το ΥΠΕΝ για την συμπληρωματική χρηματοδότηση των PPAs, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να αξιοποιήσει τη νέα εργαλειοθήκη του σχεδίου Repower EU αλλά και το statistical transfer πράσινης ενέργειας.
Άλλωστε, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στη Ουκρανία, όπως διαφαίνεται, επιταχύνει τις διαδικασίες για τα PPAs με δεδομένη τη δέσμευση της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Στο Repower EU της Κομισιόν γίνεται ειδική αναφορά, με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προτίθενται εντός του 2022 να παρουσιάσουν κατάλληλους μηχανισμούς χρηματοδότησης για την προώθηση «πράσινων» PPAs στην Ευρώπη.


Oι βασικοί παίκτες έχουν ξεκινήσει

Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν σε επιστολή που είχε αποστείλει στο ΥΠΕΝ στα τέλη του 2021 σχετικά με το Market Reform Plan, μεταξύ άλλων, υπερθεματίζει την ανάγκη ύπαρξης πράσινων PPAs, αν και σε ότι αφορά την επιδοτούμενη σύναψη διμερών συμβολαίων για τη βιομηχανία με τους παραγωγούς ΑΠΕ επισημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων.

Πάντως, ήδη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και η ΗΡΩΝ έχουν προχωρήσει από το περασμένο Φθινόπωρο στη σύναψη των πρώτων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων. Έτσι, το πελατολόγιο της ΗΡΩΝ έχει τη δυνατότητα σύναψης PPAs με τα έργα ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Συνολικά έχουν υπογραφεί διμερείς συμβάσεις με 14 μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες).

Αλλά και η Μυτιληναίος, σε συνέχεια της περσυνής συμφωνίας με την Egnatia Group, σηματοδότησε την έναρξη των εταιρικών PPAs στην Ελλάδα. H Μυτιληναίος συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της EGNATIA GROUP, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.
Όσο για τη ΔΕΗ, η εταιρεία «Αρκαδικός Ήλιος Ένα Ανώνυμη Εταιρεία» θα συμμετάσχει στην αγορά με τον αντίστοιχο Φ/Β Σταθμό στη Μεγαλόπολη, ισχύος 39MW, στο πλαίσιο του Target Model, μέσω της σύναψης διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (bilateral PPA).

Παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF, το 2021 η σύναψη πράσινων PPAs αυξήθηκε στα 31.1 GW (BNEF) από 25.1 GW το 2020. Συνολικά, σε 32 χώρες «κλείστηκαν» συμβόλαια από 137 εταιρείες το 2021, με τα περισσότερα στις ΗΠΑ (17 GW) και 8.7GW στην Ευρωπη.

www.worldenergynews.gr

 

.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης