Ενέργεια

Άνοδος 6% για το πετρέλαιο - Στα 114 δολ. κινείται το Brent στα 110 δολ. το αργό

Άνοδος 6% για το πετρέλαιο - Στα 114 δολ. κινείται το Brent στα 110 δολ. το αργό

Η επίθεση σε διυλιστήριο της Σαουδικής Αραβίας αυξάνει την ανησυχία της αγοράς

 

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 6% τη Δευτέρα, με το Brent να σκαρφαλώνει πάνω από 114 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ρωσικό πετρελαϊκό εμπάργκο και μετά από μια επίθεση το Σαββατοκύριακο σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία .

Περί τις 19:56 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 6,19% στα 114,61 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 5,1%, στα 110,05 δολάρια.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν εάν θα επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς θα συνατηθούν αυτήν την εβδομάδα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια σειρά συνόδων κορυφής που αποσκοπούν να σκληρύνουν την απάντηση της Δύσης στη Μόσχα.

«Θα μπορούσε να είναι ο γκρεμός για τα παγκόσμια προβλήματα προσφοράς», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital LLC.

Η Ουκρανία αψήφησε τη ρωσική απαίτηση να καταθέσουν τα όπλα πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί σε μια πόλη υπό πολιορκία και έχει ήδη ερημωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα ήταν σε θέση να αντικαταστήσει τα ρωσικά βαρέλια που επλήγησαν από κυρώσεις.


Επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Το Σαββατοκύριακο, οι επιθέσεις ομάδας Χούτι της Υεμένης προκάλεσαν προσωρινή πτώση της παραγωγής σε κοινοπραξία διυλιστηρίου της Saudi Aramco στο Yanbu, τροφοδοτώντας ανησυχίες σε μια ταραχώδη αγορά προϊόντων πετρελαίου, όπου η Ρωσία είναι σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής ενώ τα αποθέματα βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσετη Δευτέρα ότι δεν θα είναι υπεύθυνη για τυχόν ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο πετρελαίου μετά από αυτές τις επιθέσεις, σε ένδειξη αυξανόμενης απογοήτευσης για τον χειρισμό της Υεμένης και του Ιράν από την Ουάσιγκτον.

Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως OPEC+, έδειξε ότι ορισμένοι παραγωγοί εξακολουθούν να υπολείπονται των συμφωνημένων ποσοστώσεων εφοδιασμού τους.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν επίσης ευαίσθητες στις συζητήσεις για άρση των περιορισμών για τον COVID-19 από το Χονγκ Κονγκ, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση, και ως απάντηση στον αυξανόμενο κατάλογο των αμερικανικών εταιρειών που αποχωρούν από τη Ρωσία - συμπεριλαμβανομένων των Baker Hughes, ExxonMobil, Shell και BP.


www.wordlenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης