Ενέργεια

Μητσοτάκης: Οι ενεργειακές εταιρείες θα φορολογηθούν στο 90% των υπερκερδών - Τι απάντησε στον Τσίπρα - Οι υδρογονάνθρακες υπό εξέταση

Μητσοτάκης: Οι ενεργειακές εταιρείες θα φορολογηθούν στο 90% των υπερκερδών -  Τι απάντησε στον Τσίπρα - Οι υδρογονάνθρακες υπό εξέταση

Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο, τόνισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός - Εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας

Σχετικά Άρθρα

Στα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κατάθεσης από πλευράς εταιρειών, μεριδίου των κερδών τους για την άρση της αναταραχής, διευκρινίζοντας στη δευτερολογία του ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέγειας για τη σύνταξη σχετικού πορίσματος, βάσει του οποίου θα κινηθεί και η κυβέρνηση. Επίσης, προανήγγειλε την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες (διαβάστε ΕΔΩ τι έγραφε το WEN στις 18/3 για το εν λόγω θέμα). 

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Οφείλουμε να διπλασιάσουμε την παραγωγή από ΑΠΕ. Πρέπει να γνωρίζουμε αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα.  Αυτά σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μείγματος».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η ελληνική πρόταση για έλεγχο χονδρικής τιμής ενεργειακού εμπορίου βρίσκεται στην ατζέντα ευρωπαϊκού συμβουλίου. Συζητούμε με πολλές χώρες και βλέπω σταδιακά να ωριμάζει η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Όπως έχω πει η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στον πόλεμο» τόνισε.

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη. Εχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ, θα κινηθεί η κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι θα επιστραφεί το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι υπολογισμοί Τσίπρα στα υπερκέρδη


Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο, ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με διαφορετική πολιτική» είπε και έκρινε πως βασική σκέψη της κυβέρνησης είναι να μην παρέμβει στην εσωτερική αγορά για να μην αγγίξει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, στις οποίες συγκαταλέγεται και η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ.

«Είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη, τώρα το ανακαλύψατε που το λέμε από το Σεπτέμβρη, να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα το κάνουν; Γιατί αφήνετε ακόμα αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας; Περιμένετε την άσκηση της ΡΑΕ; Εμείς την κάναμε την άσκηση. Δεν είναι σοβαρό μετά από έξι μήνες λεηλασίας να λέει πρωθυπουργός ότι ζήτησα τα στοιχεία από τη ΡΑΕ» σχολίασε και συμπλήρωσε πως με τα στοιχεία της ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της ελληνικής χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ. «Άρα, 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες, γεγονός που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα» συμπέρανε.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο συγκεκριμένο οκτάμηνο, ξεπέρασε τα 1,7 δισ. ευρώ. «Αν αφαιρέσουμε τις επιστροφές, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού

«Είπατε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. και δεν ξέρω από που προήλθε αυτός ο αριθμός. Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».

Για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία με την άρση όποιων επιφυλάξεων. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου, το οποίο στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή».

Απ' τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για σπίτια θα φτάσει έως 80% και 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα από 42 που είναι σήμερα.
Για επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% αύξησης. Μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις αρτοποιία, εστιατόρια κ.α. Εκεί θα αποκαταστήσουμε σημαντικά ένα μέρος των προηγούμενων απωλειών.Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες θα στηριχθούν με 200 ευρώ που θα δοθούν τον Απρίλιο σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους ανασφάλιστους και άτομα με ειδικές ανάγκες. 250 χιλιάδες δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν τον Απρίλιο 2πλή δόση.

Οφελειμένα θα είναι 1,4 εκατ. νοικοκυριά

Επιδοτούμε επίσης τα καύσιμα. Δεν το κάνουμε οριζόντια. Το κάνουμε για όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα 30.000. ευρώ. Επιδοτούμε μια ποσότητα 60 λίτρων το μήνα. Το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη τη μεσαία τάξη.Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα, 28 λεπτά στα νησιά. Θα απορροφήσει ένα μέρος της αύξησης καυσίμων.

Να δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: η ίδια επιδότηση στην Γαλλία ανέρχεται στα 15 λεπτά / λίτρο στο Βέλγιο 16 λεπτά / λίτρο. Ειδικές πρόνοιες για συγκεκριμένους κλάδους: μεταφορές, συγκοινωνίες, αγρότες.

Μειώνεται οριζόντια κατά 15 λεπτά η τιμή πετρελαίου κίνησης.

Έχουμε λάβει ειδική μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα που στηρίζεται τριπλά. Απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο, καλύπτεται έως 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, και ο ΦΠΑ στο 6% για λιπάσματα.

Μια ακόμα επιλογή είναι η τόνωση της αγοράς με στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αύξηση δόσεων επιστρεπτέας προκαταβολής. Από το καλοκαίρι 700.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν με καλύτερους όρους την οφειλή τους. Από τα 8,3 δισ. ευρώ του μηχανισμού επιστρεπτέας τελικά η κυβέρνηση θα εισπράξει λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.

Επίθεση Τσίπρα στους ηλεκτροπαραγωγούς

Επίθεση στους ηλεκτροπαραγωγούς συνολικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Για να μη πειράξετε την τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;».




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης