Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι μισές αλήθειες του Τσίπρα για τα ενεργειακά, πέραν αυτών που ήθελαν να ακούσουν οι επιχειρηματίες

Οι μισές αλήθειες του Τσίπρα για τα ενεργειακά, πέραν αυτών που ήθελαν να ακούσουν οι επιχειρηματίες
Το πολιτικό σπέκουλο στην ενέργεια που κλιμακώνεται καλό θα είναι να μην οδηγήσει σε ουτοπικές προσδοκίες
Σχετικά Άρθρα
Επειδή δεν είμαστε στο 2015 αλλά στο 2022 καλό θα είναι, όταν μιλάμε για ζητήματα της αγοράς, της κοινωνίας και της ενεργειακής οικονομίας εν μέσω πολέμου, να ξέρουμε τι λέμε και πως το διατυπώνουμε.
Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με μερίδα της βιομηχανίας μίλησε για αισχροκέρδεια από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών. Είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το να επιδοτείς εκ των υστέρων τα νοικοκυριά αφήνοντας αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας, στην πραγματικότητα είναι σαν να επιδοτείς την ίδια την αισχροκέρδεια», ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο το περιθώριο κέρδους» όταν το κόστος παραγωγής είναι 200 ευρώ και αυτό της πώλησης 450 ευρώ.  Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε πως μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών «η ΔΕΗ κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτή τη διαδικασία».

Θα έπρεπε όμως να του πει κάποιος  ότι η ΔΕΗ με τα συμβόλαιά της παρέχει μέχρι τώρα ανταγωνιστικότητα στη βιομηχανία και δεν έχουν κλείσει εργοστάσια στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε ικανές ρυθμίσεις, αρχής γενομένης από την πολυπαθή βιοτεχνία για να αντιμετωπιστούν οι αντίξοες συνθήκες.

Η αλήθεια για την χονδρική

Όσον αφορά τους ηλεκτροπραγωγούς πρέπει να σημειωθεί ότι το spot TTF που εκτινάχθηκε μετά τις 28/2 λόγω πολέμου (μέση τιμή Μαρτίου στα 145€/MWh) δίνει υψηλές τιμές στην DAM (χονδρική) μέσω του coupling (συσχέτισης) των ευρωπαϊκών αγορών, ενόσω οι Έλληνες παραγωγοί για τον Μάρτιο θα χρησιμοποιήσουν τιμές month-1 TTF (1 μήνα πριν)  βάσει των μακροχρόνιων συμβολαίων τους.
Για τον μήνα Μάρτιο και καθόσον η χώρας μας ήταν αρκετές φορές εξαγωγική, λόγω ακριβώς της προαναφερόμενης διαφοροποίησης στην τιμή καυσίμου, οι παραγωγοί κλήθηκαν να αγοράσουν έξτρα σημαντικές ποσότητες σε τιμές spot TTF προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας. Ως εκ τούτου το κόστος χαρτοφυλακίου των στο φυσικό αέριο αυξήθηκε σημαντικά.

Το αντίστροφο ακριβώς φαινόμενο οι εγχώριοι παραγωγοί θα το αντιμετωπίσουν τον Απρίλιο, καθώς το month-1 TTF (τιμή 1 μηνός πριν)  είναι πολύ μεγαλύτερο από το spot TTF(τρέχουσα τιμή). Πιο συγκεκριμένα ενώ το spot TTF πλέον κυμαίνεται στα 105€/ΜWh , το month-1 TTF ( τιμή 1 μηνός πριν) αναμένεται να κλείσει στα 130€/MWh.
Ως εκ τούτου οι παραγωγοί αναμένεται να έχουν χαμηλότατη κερδοφορία ή ακόμα και να υποστούν ζημίες προσπαθώντας να καταναλώσουν το Φυσικό Αέριο τον Απρίλιο και δη για την ικανοποίηση υποχρεώσεων ΤοΡ.

Το μείζον είναι, ότι κατά κύριο λόγο δεν είναι καν οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοι που ορίζουν τη DAM (τιμή χονδρικής). Και εδώ πάντως ισχύει, το ότι παραγωγικές μονάδες δεν έκλεισαν στην Ελλάδα.

Αυτά θα έπρεπε να τα συζητήσει με τους συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να τα συνεκτιμήσει πριν ποντάρει σε μισές αλήθειες για να ικανοποιήσει τα αυτιά των επιχειρηματιών που προασπαθούν να αντιπαρέλθουν το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Διμερή συμβόλαια: Ποιός δεν τα εφάρμοσε;

Είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χρειάζεται ένα έκτακτο σχέδιο, που πρέπει να είναι «out of the box γιατί είμαστε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και να βασίζεται «στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας», με εργαλεία όπως «την ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, την υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και την αναστολή του χρηματιστηρίου (ενέργειας) για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί επί των ημερών του το target model δεν υλοποιήθηκε και έμεινε μόνο σε σχεδιασμό που δεν διαφέρει από την σημερινή πραγματικότητα. Μήπως αν όλα αυτά δεν είχαν τρέξει γρηγορότερα, δεν θα είχαμε φτάσει ήδη στα διμερή συμβόλαια; Γιατί δεν ρωτά τους επιστημονικούς του συνεργάτες να τον πληροφορήσουν ποιά προετοιμασία γίνεται στην ΡΑΕ για τα διμερή συμβόλαια;
Και σε κάθε περίπτωση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει να λέει θα κλείσουμε το χρηματιστήριο ενέργειας σε διασυνδεδεμένες αγορές της Ευρωζώνης. Μια φορά έκλεισαν οι τράπεζες!

Κρατική παρέμβαση και αυτορρύθμιση: Κάποιοι έχουν ήδη εκκινήσει

Όσον αφορά τα όσα είπε για "τον ρόλο της κρατικής παρέμβασης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που δεν είναι εύκολο να αυτορρυθμιστεί η αγορά ", είναι πολύ ωραίο να το ακούει κανείς, αλλά όλη η αγορά γνωρίζει ότι για την συνάντηση  Ντράγκι, Μητσοτάκη, Κόστα και Σάντσεθ την περασμένη Παρασκευή, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt  στην ηλεκτρονική της έκδοση επισήμανε ότι «λίγο πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διαμορφώνουν τη δική τους στάση» και ότι «οι τέσσερεις ηγέτες απαιτούν να μπει πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου, ενώ θέλουν επιπλέον να καταργήσουν τη σύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές».

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε ποιά θα είναι η πρόταση της Κομισιόν στην Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες μέρες και πως θα αντιμετωπίσει το σχέδιο Μητσοτάκη 6 σημείων που περιέχει πλήθος παμεμβάσεων, ποιά θα είναι τα περιθώρια ελευθερίας στις εθνικές πολιτικές για τις επιλογές τους και τότε μπορεί να επανέλθει ο κ. Τσίπρας με προτάσεις, κοστολογημένες και τεχνοκρατικά εφαρμόσιμες, πέραν των εύηχων διατυπώσεων που για πολλοστή φορά ακούγονται.

Οι λύσεις στο ενεργειακό απαιτούν αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα και όποιοι δεν το καταλάβουν έγκαιρα θα κάψουν τα χαρτιά τους.

Π.Μπουσ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης