Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eισήγηση Eurelectric στην Κομισιόν για φράγμα στις τιμές φυσικού αερίου

Eισήγηση  Eurelectric στην Κομισιόν για φράγμα στις τιμές φυσικού αερίου
Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη υιοθετείται όσον αφορά το όριο στις τιμές του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος βραχυπρόθεσμα είναι να μπει φράγμα/πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Eurelectric, Kristian Ruby και την εισήγηση της Eurelectric που έφυγε σήμερα 25/3 για την Κοιμισιόν.

O περιορισμός των τιμών φυσικού αερίου είναι ένα από τα μέτρα που μπορούν να «σηκώσουν αυτό το βάρος», έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμες στις ευρωπαϊκές αγορές και να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές, τονίζει σε χθεσινή του (24/3) συνέντευξη του ο Ruby.

Επίσης θεωρεί την χειρότερη δυνατή επιλογή την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δημοσιονομικά μέτρα, όπως η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τους καταναλωτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρηματοδότηση των πάντων με δημόσιες επιδοτήσεις και να μην περιορίσουν τα χρήματα που ρέουν προς τις ρωσικές εταιρείες.

Παράλληλα, η Eurelectric δεν έχει αποφασίσει σε ποιό επίπεδο μπορεί να φτάσει το φράγμα στις τιμές φυσικού αερίου, αλλά υπογραμμίζει δύο επιλογές:

Α. Την ριζική μείωση της ζήτησης, όπου το φυσικό αέριο δεν αγοράζεται πάνω από ένα όριο τιμής.

Β. Προμήθεια περισσότερου φυσικού αερίου μέσω δημοσίας δαπάνης

Τέλος, η Eurelectric ευνοεί την απομάκρυνση του σχεδιασμού της αγοράς από την οριακή τιμή, που ισχύει σήμερα, ωστόσο, οποιεσδήποτε αλλαγές είναι πιθανό να χρειαστούν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση έχει συναντήσει θετική υποδοχή από το σύνολο των κρατών μελών, εκτός από εκείνα που έχουν διμερή συμβόλαια με κελύτερους όρους είτε ενεργειακή αυτονομία.

Ακολουθεί το έγγραφο που απέστειλε η Eurelctric στη Κομισιόν για τις ενεργειακές προτεραιότητες των εθνικών κυβερνήσεων

45_26.jpg

Αναλυτικά η εισήγηση του προέδρου της Eurelectric  αναφέρει, ότι για να επιτευχθεί η αυτόνομη ενεργειακή παρουσία της Ευρώπης και μείωση της εξάρτησης από τα ορκυτά καύσιμα πρέπει :

Προτεραιότητες για ταχύτερο εξηλεκτρισμό για να επιτευχθεί απανθρακοποίηση και ενεργειακή αυτονομία

Να επιταχυθεί η υιοθέτηση των ΑΠΕ και άλλων πηγών μηδενικού αποτυπώματος με ταχύτερες διαδικασίες.
Μηχανισμός Fast Trαck για εγκατάσταση από ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας σε κτίρια και εξηλεκτρισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Εκσυγχρονισμός της τηλεθέρμανσης, ενεργειακής ανακαίνισης των κτιρίων και αντικατάσταση των λεβήτων αερίου, όπου υπάρχει τεχνική και οικονομική δυνατότητα.
Κίνητρα για καθαρή ενέργεια και χρήση και ανάπτυξη υδρογόνου
Αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Περιφρούρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ενίσχυση των αγορών στην τρέχουσα κρίση

Εμβάθυνση στην ολοκλήρωση της ανταγωνιστικότητας στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού
Επανεκτίμηση των σχεδιασμών της αγοράς και ενίσχυση των μηχανισμών για τα μακροπρόθεσμα σήματα τιμών.
Αποφυγή καταστροφικών μέτρων claw - back και περιορισμούς-πλαφόν στις τιμές λιανικής
Διατήρηση των ορίων στις τιμές EU ETS συνδεδεμένες με μακροπρόθεσμους στόχους, ενώ παράλληλα διερευνάται η αύξηση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μέσω της Σταθεροποιητικής Εφεδρείας
(Market Stability Reserve) χωρίς να υποτιμάται η συνοχή τιμών των CO2.
Προσδιορισμός των προκλήσεων από μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στα ενεργειακά commodities, στο τομέα των derivatives, επιτρέποντας βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί ρευστότητα στις τράπεζες που κάνουν την εκκαθάριση.

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών

Προτεραιότητα στα μέτρα που εισηγείται η Εργαλειοθήκη της Κομισιόν.
Μείωση φόρων και λοιπών χρεώσεων στους λογαρισαμούς ρεύματος για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στους καταναλωτές.
Προσδιορισμός των πηγών αύξησης των τιμολογίων με στόχο την οριοθέτηση του καλύτερου τρόπου για περιορισμό της τιμής χονδρικής του φυσικού αερίου που πραγματικά προστατεύει τους καταναλωτές.
Πάρτε βραχυπρόθεσμα μέτρα ανάγκης για έλεγχο της ζήτησης σε τομείς - κλειδιά, υιοθετώντας σταθερή ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης