Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 120 δολ. και πάλι το Brent, στα 113 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 120 δολ. και πάλι το Brent, στα 113 δολ. το αργό
Το Intercontinental Exchange (ICE) αύξησε τα margins για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν και πάλι την Παρασκευή μετά την επίθεση των Χουτί σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία αν και νωρίτερα οι τιμές είχαν αποκλιμακωθεί λόγω της μερικής επανέναρξης των εξαγωγών από τον τερματικό σταθμό αργού CPC του Καζακστάν και αφότου η ΕΕ ανέστειλε την επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια καθώς παρέμειναν διχασμένεςστο θέμα.

Το Brent ενισχυόταν 1,2%, στα 120,48 δολάρια το βαρέλι στις 20:49 ώρα Ελλάδας και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 1,2%, στα 113,76 δολάρια αφού και τα δύο είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 2% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Και οι δύο δείκτες καταγράφουν τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τους σε τρεις εβδομάδες. Το Brent καταγράφει άλμα 8% και το WTI άνοδο 6%, καθώς οι ευρύτερες ανησυχίες για την προσφορά που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στήριξαν την αγορά.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν όταν ο τερματικός σταθμός του Caspian Pipeline Consortium (CPC) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας σταμάτησε τις εξαγωγές την Τετάρτη μετά από ζημιές που υπέστη από καταιγίδα. Ο τερματικός σταθμός επανέλαβε εν μέρει τις φορτώσεις πετρελαίου την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δεδομένα αποστολής στο Refinitiv Eikon.

Το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου του Καζακστάν εξάγεται μέσω του αγωγού CPC στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Novorossiisk, καλύπτοντας περίπου το 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη παρέμειναν διχασμένα ως προς το αν θα επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, που και οι δύο εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στο ρωσικό αργό. Η ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο δίλημμα για το αν θα επιβάλει κυρώσεις στον τομέα.

«Ως ο μοναδικός μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, όσο πιο γρήγορα επιδιώκει η Ευρώπη να μειώσει τις εισαγωγές της Ρωσίας, τόσο οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονται», ανέφεραν αναλυτές της J.P. Morgan.

Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι του ομίλου παραγωγών πιστεύουν ότι μια πιθανή απαγόρευση από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα έβλαπτε τους καταναλωτές και ότι έχει μεταφέρει τις ανησυχίες του στις Βρυξέλλες.

Με τα παγκόσμια αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά παραμένει ευάλωτη σε οποιοδήποτε σοκ προσφοράς.

Οι τιμές παρέμειναν επίσης πιεσμένες από το ενδεχόμενο μιας άλλης συντονισμένης απελευθέρωσης αποθεμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για να συμβάλουν στην ηρεμία των αγορών πετρελαίου.


Αυξήθηκαν τα margins

Αντιμετωπίζοντας την αστάθεια της αγοράς, το Intercontinental Exchange (ICE) αύξησε τα margins για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent κατά 19% για το συμβόλαιο του Μαΐου από την Παρασκευή, καταγράφοντας την τρίτη άνοδο φέτος.

Τα margins μελλοντικής εκπλήρωσης αυξάνονται όταν οι αγορές είναι ασταθείς και η κίνηση καθιστά τις συναλλαγές πιο ακριβές, επειδή αναγκάζει τους εμπόρους να αυξήσουν την κατάθεση που διατηρούν στο χρηματιστήριο για κάθε συμβόλαιο για να αποδείξουν ότι μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν πρόσθετους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την αγορά της ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2022, με αυξήσεις να αναμένονται στο μέλλον.

Ο κινεζικός κρατικός όμιλος Sinopec ανέστειλε τις συνομιλίες για μια σημαντική επένδυση σε πετροχημικά και ένα έργο φυσικού αερίου στη Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Reuters, λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της κυβέρνησης για προσοχή καθώς αυξάνονται οι κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης